Gå til indhold

Ny analyse: Dansk SU-stipendie i top

08. november 2016
I Danmark betaler studerende ikke studieafgift, og SU-systemet er blandt de mest generøse i Europa. Det viser ny rapport fra Europa-Kommissionen, som giver et aktuelt billede af studieafgifter og støtteordninger på tværs af 42 europæiske uddannelsessystemer.

Danmark har en af Europas mest favorable økonomiske SU-ordninger for studerende, når det gælder adgangen til stipendier, stipendiernes størrelse og mulighed for lån. I modsætning til mange andre lande betaler studerende i Danmark heller ikke selv for deres uddannelse, viser ny rapport fra Europa-Kommissionen.

Sammen med lande og uddannelsessystemer som Malta, Sverige, Finland og Skotland er Danmark blandt de lande, som økonomisk støtter studerende på de videregående uddannelser mest – både i form af SU, mulighed for SU-lån og ikke mindst udgiften til uddannelse, som betales af staten.

Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs understreger, at regeringen værner om fri og lige adgang til uddannelse:

- I Danmark har vi fri og lige adgang til uddannelse, hvor staten finansierer de unges uddannelse og giver dem økonomisk støtte i form af SU og SU-lån oveni. Det system skal vi værne om, så vi også i fremtiden har råd til, at unge har fri og lige adgang til uddannelse. EU-kommissionens rapport viser, at det danske SU-system er blandt de mest generøse SU-systemer i Europa. Jeg er bekymret for, om Danmark bliver en magnet for udenlandske studerende. Vores SU-system skal være mere robust, så det tilnærmer sig de andre nordiske landes SU-systemer, siger Ulla Tørnæs.

Den årlige rapport ’National Student Fee and Support Systems in European Higher Education – 2016/17’ giver et aktuelt billede af studieafgifter og støtteordninger på tværs af 42 europæiske uddannelsessystemer, herunder stipendier og lån og indeholder landespecifikke beskrivelser og diagrammer.

Den er udgivet af Eurydice, som er Europa-Kommissionens netværk for information om uddannelsessystemer og -politikker.

Eurydice-netværket

  • Europa-Kommissionens Eurydice-netværk leverer analyser af europæiske uddannelsessystemer og uddannelsespolitik.
  • Netværket består af 42 nationale enheder i 38 lande, der deltager i EU's Erasmus+-program (EU's medlemsstater, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Island, Liechtenstein, Montenegro, Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien, Norge, Serbien, Schweiz og Tyrkiet).
  • Netværket koordineres og forvaltes af EU's Forvaltningsorgan for Undervisning, Audiovisuelle Medier og Kultur i Bruxelles.

Kontakt

Anette Birna Muus Day
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 88 61
Email: amu@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside