Gå til indhold

Ny handlingsplan for ESS-indsats frem mod 2025 er klar

17. august 2017
Det går rigtigt godt med det danske forberedelsesarbejde for det europæiske forskningsanlæg European Spallation Source (ESS), som Danmark sammen med Sverige er værter for. Det konkluderer en rådgivningsgruppe i en ny handlingsplan, der også gør status over den igangværende ESS-indsats frem mod 2025.

For eksempel er det lykkedes at etablere industriportalen LINX, hvor virksomheder kan få hjælp til at udvikle og anvende nye avancerede materialer i samarbejde med blandt andet faciliteter som ESS, MAX IV og XFEL. Derudover har alle universiteter i landet lavet konkrete planer for deres arbejde med ESS i de kommende år.

Desuden skal Danmark næste år være vært for den store fælleseuropæiske konference Big Science Business Forum, som også er et at initiativerne i handlingsplanen. I alt er der de seneste år sat gang i initiativer for 250 millioner kroner for at støtte den fremtidige udnyttelse af ESS.

Men selv om der har været fremdrift på samtlige af ESS-strategiens ti mål, er der også enkelte områder, hvor der er behov for en forstærket indsats, vurderer rådgivningsgruppen. Derfor indeholder handlingsplanen også en række forslag til justeringer af den fremtidige indsats. Det drejer sig blandt andet om finansieringen af en række internationalt anerkendte fyrtårnsmiljøer, som var ESS-strategiens hovedforslag. Fyrtårnsmiljøerne er derfor blevet en del af det store Forsk2025-katalog, som er et prioriteringskatalog over de kommende års forskningsinvesteringer.

Fyrtårnsmiljøerne forventes at komme til at spille en afgørende rolle for den erhvervsmæssige udnyttelse af ESS samt at bygge bro til resten af det danske samfund.

Det er første gang, der gøres status over den danske indsats, siden den nationale strategi for European Spallation Source blev offentliggjort i 2015.

Fakta om ESS

  • European Spallation Source (ESS) er en forskningsfacilitet baseret på verdens mest kraftfulde neutronkilde. Den bliver bygget i Lund i Sverige og får blandt andet tilknyttet et datacenter i København.
  • Omkostningerne beløber sig til cirka 14 milliarder kroner. Cirka halvdelen af omkostningerne til konstruktionen kommer fra værtslandene Sverige og Danmark.
  • Handlingsplanen er udarbejdet af den danske ESS-rådgivningsgruppe, som er en uafhængig rådgivningsgruppe nedsat af den tidligere Styrelse for Forskning og Innovation.

Kontakt

Morten Scharff
Chefkonsulent
Tlf.: 72318298
Email: msc@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside