Gå til indhold

63 skarpe internationale forskere skal arbejde på fremragende forskningsprojekter i Danmark

16. februar 2024
De 63 forskere har hver modtaget et individuelt forsknings- og mobilitetsstipendie med en dansk værtsorganisation under Marie Skłodowska-Curie-programmet (MSCA) i Horizon Europe. Programmet har fokus på forskeruddannelse, international mobilitet og karriereudvikling.

Resultaterne for 2023-ansøgningsrunden til Postdoctoral Fellowships i MSCA-programmet er netop blevet offentliggjort. I programmet ansøger individuelle forskere sammen med en værtsorganisation om et forsknings- og mobilitetsstipendie på to til tre år.

Det er kun de mest fremragende projekter tilknyttet stærke forskningsmiljøer, der kan modtage forskere på et MSCA Postdoctoral Fellowship-stipendie. Og endnu engang klarer ansøgere med en dansk værtsorganisation sig rigtig flot.

Næsten hver femte ansøgning med dansk værtsorganisation er succesfuld

Den danske succesrate ligger for 2023-runden på 18,36 %, hvilket ligger pænt over den generelle succesrate for programmet på 15,83 %. I flere år har Danmark været et af de lande, der har størst succes med Postdoctoral Fellowships-programmet og indtager i denne runde en 5. plads over mest succesfulde EU-medlemslande.

De 63 internationale forskere kommer til danske forskningsmiljøer med bevillinger for over 102 mio. kr., der bruges til at gennemføre deres individuelle forskningsprojekter.

Stærke danske universiteter

Ved denne runde udgør universiteterne samtlige af de danske værtsorganisationer. Københavns Universitet (KU) er den værtsorganisation, der kommer til at modtage flest internationale forskere, da 28 af forskerne sætter kurs mod KU’s fakulteter og institutter. 17 forskere sætter kurs mod Aarhus Universitet (AU), hvor de skal gennemføre deres individuelle forskningsprojekter. Generelt er de danske universiteter dygtige til at sammensætte et stærkt forskningsprojekt og udarbejde en overbevisende ansøgning sammen med den individuelle forsker.

Det er også muligt at søge et Postdoctoral Fellowships med en ikke-akademisk organisation som værtsorganisation – eksempelvis en større privat virksomhed eller en SMV, men det kan også være en NGO eller et museum.

Om uddelingen i tal

Europa-Kommissionen har i alt bedømt 7.918 ansøgninger, hvoraf 1.249 har modtaget tilsagn om bevilling. Danske værtsorganisationer har indsendt 342 ansøgninger og 63 af disse har modtaget tilsagn.

De 63 bevillinger giver et samlet dansk hjemtag på lidt over 102 millioner kroner. De danske deltagere får således 5,3 % af den samlede uddeling på lige over 1,9 milliarder kroner.

I denne uddelingsrunde har Danmarks Tekniske Universitet, Aarhus Universitet og Københavns Universitet haft ansøgninger, der har scoret de maksimale 100 point.

Resultaterne fra ansøgningsrunden i 2023 til Postdoctoral Fellowships under Marie Skłodowska-Curie Actions i Horizon Europe er kun tilgængelige for Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. I forbindelse med kontraktforhandlinger med Europa-Kommissionen kan ansøgninger fra ventelisten inviteres til forhandling eller projekter kan udgå. Derfor er tallene foreløbige.

Postdoctoral Fellowships

Postdoctoral Fellowships er en mulighed for, at forskere kan styrke deres CV og deres internationale profil og netværk via forskningsophold i andre lande. Formålet er at øge international og intersektoriel forskermobilitet igennem udvikling og uddannelse af mere erfarne forskere med en afsluttet ph.d.-grad.

Læs mere

Kontakt

Anne Maibohm
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 61
Email: amma@ufm.dk
Lea Louise Motzfeldt
Fuldmægtig
Tlf.: +45 72 31 86 19
Email: lmot@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside