Postdoctoral Fellowships er en mulighed for, at forskere kan styrke deres CV og deres internationale profil og netværk via forskningsophold i et andet land.
Der ydes støtte til alle forskningsområder, inklusive områder dækket af EURATOM-programmet. Projektstøtten gives efter bottom-up-princippet med frit emnevalg og med fokus på innovationskompetencer.
Typer af fellowships
Der er to typer fellowships:
European Fellowships
Postdocstipendier med en varighed på 12-24 måneder, som gives til forskningsophold i et andet EU-medlemsland eller Horizon Europe associeret land.
European Fellowships er åbne for forskere af alle nationaliteter, som ønsker at komme til Europa fra et hvilket som helst land i verden, eller som vil flytte fra et EU-medlemsland eller Horizon Europe associeret land til et andet for at forske.
Global Fellowships:
Postdocstipendier, som finansierer europæiske forskeres ophold i et tredjeland (ikke-EU-medlemsland / ikke-Horizon Europe associeret land) i 12-24 måneder, efterfulgt af en 12 måneders returfase hos en værtsorganisation i et EU-medlemsland eller Horizon Europe associeret land.
Global Fellowships er åbne for europæiske statsborgere eller langvarigt bosiddende (mere end 5 år), som ønsker at forske hos en organisation uden for Europa.
- For begge typer af fellowships gælder det, at flygtninge i et EU-medlemsland eller Horizon Europe associeret land også kan søge, såfremt de opfylder de øvrige ansøgningskrav.
Krav til ansøgere
To overordnede krav gælder for ansøgere:
Skal være i besiddelse af en ph.d.-grad
Erfarne forskere som er i besiddelse af en ph.d.-grad ved ansøgningsfristen. Definitionen af at være i besiddelse af en ph.d.-grad er, at man succesfuldt har forsvaret sin ph.d.-grad, men graden behøver endnu ikke være officielt tildelt.
Grænse for forskererfaring
Ansøgere må max. have 8 års fuldtidserfaring som forsker efter ph.d.-graden.
- Erfaring fra forskning i ikke-EU-medlemslande eller associerede lande tælles ikke med i de maks. 8 års forskningserfaring. Dette er for at give en fordel til forskere, der søger reintegration til Europa efter år i tredjelande.
- Tid væk fra forskning (f.eks. forældreorlov, langtidssygdom, anden type ansættelse) tæller ikke med i de maks. 8 års forskningserfaring. Dette er for at skabe mulighed for genstart af en forskerkarriere efter tid væk fra forskning.
Mobilitetsreglen
Ansøgende forsker må ikke have boet eller udført deres primære aktivitet (arbejde, studier etc.) i værtsorganisationens land i mere end 12 måneder ud af 36 forudgående måneder inden ansøgningsfristen. For Global Fellowships er det tredjelandet for værtsorganisationen for den udgående fase af fellowship, der gælder.
Ansøgningsfrister
Se opslag på: