Gå til indhold

Andreas Mogensen og SpaceX Crew-7 afslutter deres videnskabelige mission på rumstationen

07. marts 2024
Efter seks måneder ombord på den Internationale Rumstation vender Andreas Mogensen og SpaceX Crew-7 snart tilbage til Jorden. I løbet af missionen har Andreas Mogensen og hans besætning med stor succes gennemført en lang række eksperimenter - herunder de fleste af de danske Huginn forsøg.

Selve datoen for Crew-7’s retur forventes udmeldt inden længe, og Space X’s Crew Dragon undocking og landing i havet ud for Florida vil kunne følges på både NASA og ESA web TV.

Den næste ISS besætning Crew-8 ankom sikkert til Rumstationen den 5. marts 2024, og Andreas Mogensen vil på søndag den 10. marts overdrage rollen som kaptajn på rumstationen til sin efterfølger. Andreas Mogensen vil samtidig give en status over sin mission og ønske held og lykke til den næste. Ceremonien kan følges på både NASA og ESA web TV.

Andreas Mogensen har på sin mission gennemført de allerfleste af de forsøg, som danske forskere og virksomheder fik mulighed for at sende med på Huginn missionen. Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund og generaldirektøren for European Space Agency, ESA aftalte indgik i forbindelse med opsendelsen af Andreas Mogensen i august 2023 en aftale om de danske Huginn forsøg:

Officiel rumtitel Forsøgsledelse
1 Circadian Light SAGA Space Architects
2 Thor-Davis DTU Space 
3 SpaceWear Monitor Danish Aerospace Company
4 Earthshine  DMI/DTU Space
5 VR Mental Care DTU Space 
6 VR for Exercise Danish Aerospace Company 
7 Aquamembrane Aquaporin/ Danish Aerospace Company
8 Sleep in Orbit Aarhus Universitet 
9 denMACH denMACH

Ifølge European Space Agency, ESA har Andreas Mogensen gennemført de otte første forsøg helt efter planen og med stor succes. Både Andreas Mogensen og de danske forsøgsledere har løbende rapporteret om forsøgene i medierne og på egne hjemmesider.

denMACH forsøget måtte desværre opgives, idet der i efteråret 2023 skete en omstrukturering af virksomheden bag forsøget.

Derimod udvalgte ESA endnu et forsøg for børn og unge undervejs. Det var Astrobit, som Danmarks Radio, DR og ESA’s danske ESERO kontor stod for.

Endelig kom også et forsøg med 3D metal print i stand, fordi ESA havde brug for at få testet sin 3D metalprinter. Hertil havde DTU Space foreslået et print, som ESA udvalgte for sin høje videnskabelige værdi.

Opsendelsen af metalprinteren blev forsinket, men Andreas Mogensen nåede at installere den på rumstationen. Selve printningen af DTU Spaces vinderprint kommer de næste astronauter dog til at tage sig af.

Andreas Mogensen og hans besætning gennemførte desuden flere internationale forsøg for NASA og ESA.

Foto: Hjerneforskning i rummet. ESA/NASA

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside