Gå til indhold

UCN indgår i ny europæisk uddannelsesalliance

09. august 2024
Professionshøjskolen University College Nordjylland er nu blandt hele ni danske uddannelsesinstitutioner, der indgår i en række ’Europæiske Universiteter’. Danske videregående uddannelser er således med helt i front, når det gælder internationale ambitioner.

Europa-Kommissionen har givet grønt lys til en ny stor europæisk uddannelsesalliance kaldet HEROES, som ud over professionshøjskolen UCN rummer otte andre videregående uddannelsesinstitutioner på tværs af Europa. Samarbejdet er etableret i regi af EU-initiativet ’Europæiske Universiteter’ og forventes at få stor positiv betydning for både virksomheder, organisationer og studerende i Nordjylland.

”Med den nye alliance får vi helt særlige muligheder for i endnu højere grad at styrke vores region via internationalt samarbejde om uddannelse, forskning og innovation. Jeg er slet ikke i tvivl om, at det får stor positiv betydning for både virksomheder, organisationer, aftagere, kursister og studerende. For at være stærke regionalt er vi nødt til også at være stærke internationalt”, siger Kristina Kristoffersen, rektor på Professionshøjskolen UCN.

Det internationale samarbejde vil favne både forskning, innovation og uddannelse, og nogle af de nye samarbejdsfelter i HEROES vil være at teste, afprøve og udvikle nye digitale læringsmetoder og værktøjer.

Europæiske spydspidser

EU har siden 2018 stået bag visionen om at etablere en række såkaldte Europæiske Universiteter. Målet er – gennem partnerskaber mellem typisk 8-9 videregående uddannelsesinstitutioner på tværs af Europa - at gøre internationalisering nemmere og styrke samarbejde om uddannelse, forskning og innovation og derved højne den internationale konkurrenceevne blandt videregående uddannelsesinstitutioner i Europa. Det sker eksempelvis ved at tilbyde fælles uddannelsesforløb, styrke forskningssamarbejder og sikre at ansatte, studerende og forskere frit kan bevæge sig mellem institutionerne.

I Danmark har i alt ni videregående uddannelsesinstitutioner henover årene sikret sig andele i millionbevillinger fra EU til udvikling af de Europæiske Universiteter: Copenhagen Business School, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, Roskilde Universitet, Syddansk Universitet, Professionshøjskolen University College Nordjylland, VIA University College, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet.

Med den seneste uddannelsesalliance, som UCN indgår i, følger mere end 14 millioner euro over en fireårig periode, hvoraf 2,2 millioner euro går til UCN.

Nye ansøgningsmuligheder

I 2026 og 2027 forventer Europa-Kommissionen at lancere de næste ansøgningsrunder med det formål at styrke og udvide antallet af Europæiske Universiteter.

I Danmark kan både erhvervsakademier, professionshøjskoler, videregående kunstneriske og maritime institutioner samt universiteter ansøge om at indgå i Europæiske Universiteter.

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen er det danske nationale kontor, der administrerer Erasmus+ og bidrager til at formidle initiativet Europæiske Universiteter. Institutioner ansøger om tilskud til Europæiske Universiteter hos European Education and Culture Executive Agency (EACEA) i Europa-Kommissionen.

Fakta om Europæiske Universiteter

  • Et Europæisk Universitet er et partnerskab mellem typisk 8-9 videregående uddannelsesinstitutioner på tværs af Europa.
  • 64 Europæiske Universiteter er etableret og omfatter mere end 560 videregående uddannelsesinstitutioner i hele Europa.
  • Partnerskaber søger tilskud via EU-programmet Erasmus+, og det samlede budget til Europæiske Universiteter forventes at være 1,1 milliard euro i perioden 2021-2027. Herudover kan partnerskaber opnå yderligere tilskud til forskningsdimensionen gennem EU-programmet Horizon.
  • Initiativet til Europæiske Universiteter blev lanceret af EU i 2018 .

Fakta om uddannelsesalliancen HEROES

  • ·HEROES står for Higher Education for Resilience-Oriented and Empowered Societies.
  • Med i partnerskabet er uddannelsesinstitutioner fra Belgien, Danmark, Finland, Nederlandene, Litauen, Portugal, Sverige, Tjekkiet og Tyskland. 
  • Til sammen har institutionerne 120.000 studerende samt 14.000 medarbejdere fordelt på 22 campusser.
  • Samarbejdet bliver officielt skudt i gang i 2025 og løber frem til og med 2029.

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen