Flere forventes at gennemføre en uddannelse
Flere danske unge forventes at gennemføre en uddannelse. Det viser nye tal fra profilmodellen, som følger op på regeringens målsætninger på uddannelsesområdet.
54 procent af de unge, der forlod 9. klasse i 2010, forventes at gennemføre en videregående uddannelse. 90 procent forventes at opnå mindst en ungdomsuddannelse. Det er en stigning på henholdsvis 4,2 procentpoint og 2,3 procentpoint i forhold til 2009.
24 procent forventes at opnå en lang videregående uddannelse.
Uddannelsesminister Morten Østergaard, glæder sig over de nye tal, men fremhæver, at der stadig er et stykke vej til regeringens målsætning om, at 60 procent af alle unge gennemfører en videregående uddannelse, og 25 procent gennemfører en lang videregående uddannelse i 2020.
– Det er positive tal, og blandt andet et resultat af, at et bredt flertal i Folketinget i 2006 tog et fælles ansvar med det store velfærdsforlig og globaliseringsaftalen. Men regeringen vil hæve ambitionsniveauet fra 50 procent til et ambitiøst mål om, at 60 procent af en ungdomsårgang skal have en videregående uddannelse i 2020, og dertil er der endnu et stykke vej, siger Morten Østergaard.
– Globaliseringsmidlerne løber snart ud, og der er brug for yderligere reformer. Jeg glæder mig til det videre arbejde med både at sikre gode rammer for de planlagte 10.000 ekstra studiepladser, der er opstillet som mål i regeringsgrundlaget, og til at hæve kvalitet og sammenhæng, så endnu flere gennemfører og færre falder fra en videregående uddannelse, siger Morten Østergaard.
60 procent af pigerne mod 47 procent af drengene forventes at få en videregående uddannelse. Forskellen er reduceret fra 18 procentpoint i 2007 til 13 procentpoint i 2010.
Blandt unge med henholdsvis dansk herkomst og anden etnisk herkomst er forskellen reduceret fra seks procentpoint i 2007 til to procentpoint i 2010. Således forventes 54 procent med dansk herkomst at opnå en videregående uddannelse mod 51 procent med anden etnisk herkomst.
Det er regeringens mål, at 95 procent af alle unge gennemfører mindst en ungdomsuddannelse i 2015. Med de nye tal er der fem procentpoint til målet.
92 procent af pigerne og 88 procent af drengene forventes at opnå mindst en ungdomsuddannelse. Det er en forskel på fire procentpoint og en halvering siden 2007, hvor forskellen var på otte procentpoint.
Næsten 91 procent af eleverne med dansk herkomst forventes at opnå en ungdomsuddannelse mod 82 procent af eleverne med anden etnisk herkomst. Det er en forskel på ni procentpoint mod en forskel 12 procentpoint i 2007.
Børne- og undervisningsminister Christine Antorini glæder sig over resultatet.
– Det er rigtig opmuntrende, at stadig flere unge ser ud til at gennemføre en ungdomsuddannelse. Det bærer frugt, når vi virkelig arbejder sammen på tværs af Folketinget for at løfte kvaliteten i uddannelserne. Nu skal vi arbejde lige så målrettet i de kommende år på, at de unge møder rigtig gode uddannelser, så endnu flere gennemfører. Vi har en særlig opgave i at gøre erhvervsuddannelserne endnu mere attraktive, så flere unge vælger at gå denne vej. Vi har brug for veluddannede unge inden for alle uddannelsesretninger, siger Christine Antorini.
Yderligere information:
Uddannelsesministeriet: Pressesekretær Ingeborg Nielsen på 2211 0200 eller imen@fivu.dk.
Ministeriet for Børn og Undervisning: Særlig rådgiver Lise Borup Krogsgaard på 3392 5044.
Flere tal om de videregående uddannelser:
- Status for opfyldelse af 60 og 25 procents målsætningerne (PDF)
- Status opdelt på køn (PDF)
- Status opdelt på etnicitet (PDF)
Samme bilag som HTML:
- Status for opfyldelse af 60 og 25 procents målsætningerne (HTML)
- Status opdelt på køn (HTML)
- Status opdelt på etnicitet (HTML)
Flere tal om ungdomsuddannelserne:
- Status for opfyldelse af 95 procents målsætningen (PDF)
- Status for opfyldelse af 95 procents målsætningen opdelt på køn (PDF)
- Andel af unge der opnår mindst en ungdomsuddannelse fordelt på etnicitet (PDF)
- Andelen af en ungdomsårgang som ikke forventes at fortsætte i uddannelse (PDF)
- Se mere om profilmodellen og supplerende materiale
Handlinger tilknyttet webside