Gå til indhold

Konference skal øge europæisk samarbejde om forskning

20. marts 2012
Ministre, EU-kommissærer, eksperter og mere end 600 delegerede samles i København for at afstikke rammerne for et fortsat aktivt samarbejde mellem EU-landene om forskningsinfrastrukturer. Konferencen skal munde ud i konkrete input til Horizon 2020.

Forskningsinfrastrukturer er ofte så specialiserede, dyre og omfattende, at ingen lande kan løfte investeringerne eller udnytte faciliteterne alene. Derfor er udviklingen af et europæisk samarbejde om forskningsinfrastruktur en hjørnesten i realiseringen af en fælles europæisk forskningsplatform.

Den 21.-23. marts samles ministre, EU-kommissærer, en lang række eksperter og over 600 delegerede til International Conference on Research Infrastructures, ICRI 2012, som er en af de største konferencer, der finder sted under det danske EU-formandskab.

Formålet med ICRI 2012-konferencen er at afstikke rammerne for et fortsat aktivt samarbejde om forskningsinfrastrukturer europæisk og globalt, at koordinere allerede eksisterende initiativer samt at afdække behov for eventuelle nye indsatser.

Konferencen har særligt fokus på sundhed, klimaforandringer, energi og e-infrastruktur og afspejler således en række helt aktuelle globale udfordringer. Den skal munde ud i konkrete input til det kommende EU-rammeprogram for forskning og innovation, Horizon 2020.

– ICRI 2012 skal give et vigtigt skub i retning af bedre internationalt samarbejde om forskningsinfrastrukturer. Moderne og avancerede forskningsinfrastrukturer er af betydning for de videnskabelige nybrud såvel som udviklingen af den europæiske konkurrenceevne. De er med til at uddanne, fastholde og tiltrække de bedste studerende og største forskertalenter på et globalt og konkurrencepræget videnmarked. Derfor er etableringen af et samarbejde om forskningsinfrastrukturer på tværs af landegrænser vigtigt i indsatsen for at imødekomme de store globale udfordringer, siger uddannelsesminister Morten Østergaard.

Forskningsinfrastruktur er en fælles betegnelse for mikroskoper, teleskoper, laboratorier, forsøgsanlæg, databaser, biblioteker, computere og registre og et utal af andre værktøjer og faciliteter af afgørende betydning for forskernes arbejde inden for alle videnskabelige hovedområder.

Forskningsinfrastruktur har afgørende betydning for kvaliteten af den forskning, som kan udføres. Etableringen af større forskningsinfrastrukturer får ofte bred og direkte samfundsmæssig betydning i form af blandt andet spin-off virksomheder, nye markedsmuligheder og udvikling af innovative produkter.

ICRI 2012 er arrangeret af Uddannelsesministeriet i samarbejde med EU-kommissionen og finder sted i Bella Center i København.

Læs også:


Yderligere oplysninger, kontakt:

Pressesekretær Ingeborg Nielsen, telefon 2211 0200, e-mail imen@fivu.dk.

Chefkonsulent Anders Kjær, Styrelsen for Forskning og Innovation, telefon 7231 8241, e-mail akj@fi.dk.

Handlinger tilknyttet webside