Gå til indhold

Regeringen vil have mere kvalitet i universitetsuddannelserne

29. august 2012
En undersøgelse fra Rigsrevisionen viser, at særligt universiteternes humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser er udfordrede, når det gælder forskerbaseret undervisning og timetal. Uddannelsesministeren er enig i konklusionerne og kræver fortsat mere kvalitet og mere gennemsigtighed.

Regeringen har siden den tiltrådte haft særligt fokus på såvel omfanget som kvaliteten af undervisningen på de danske universiteter, og uddannelsesminister Morten Østergaard erklærer sig enig i en række kritiske konklusioner i en undersøgelse fra Rigsrevision, der er offentliggjort i dag.

Ikke mindst på en række humanistiske uddannelser er der for få undervisningstimer, mens det på samfundsvidenskabelige linjer alt for sjældent er forskere, der møder de studerende i undervisningssituationerne.

– Rigsrevisionen har sat fokus på en dagsorden, som regeringen har forfulgt fra start, og som har haft alt for lidt fokus under den tidligere regering. Rigsrevisionens tal understøtter vores fornemmelse af, at der visse steder stadig er uacceptabelt få timer og alt for få møder mellem studerende og forskere, selvom det jo netop bør være kernen i ethvert universitetet, siger Morten Østergaard.

Uddannelsesministeren har i 2012 indgået udviklingskontrakter med alle universiteterne, hvor universiteterne blandt andet har lovet at hæve kvaliteten i undervisningen, og Morten Østergaard glæder sig over, at en række universiteter – nogle så sent som i dag – har valgt at indføre minimumstimetal.

– Jeg oplever, at universiteterne har reageret meget positivt på mine signaler om blandt andet mere undervisning og om eksempelvis at begrænse frikøbet af forskere fra deres undervisningsforpligtelse, og jeg synes meget tyder på, at regeringen har valgt den rigtige tilgang med at sikre universiteterne økonomisk tryghed og stille krav om resultater frem for at detailregulere. Men nu er der heller ingen undskyldninger for ikke at rette op, siger Morten Østergaard.

I finanslovsforslaget for 2013 har regeringen givet universiteterne de bedste forudsætninger med historisk store offentlige investeringer i forskning, ved for første gang at give universiteterne økonomisk tryghed i form af treårige basisbevillinger og ved krone for krone at betale regningen for det rekordstore optag på de videregående uddannelser.

– Som en betingelse har vi stillet et krav om langt mere gennemsigtighed og dokumentation for den kvalitet, som danske universiteter skal være garanter for. Det vil også være centralt i det nye akkrediteringssystem, som vi skal forhandle i efteråret, siger Morten Østergaard, der derfor også erklærer sig enig i Rigsrevisionens konklusioner om, at Uddannelsesministeriet skal understøtte et øget fokus på kvaliteten.

Uddannelsesministeriet vil i samarbejde med universiteterne allerede i efteråret 2012 udvikle relevante indikatorer for omfanget og kvaliteten af undervisningen.

Akkrediteringssystemet vil have fokus på institutionernes eget kvalitetsarbejde og skal gennemgå institutionernes interne processer, herunder procedurer for dokumentation for undervisningstimer og forskerdækning.


For yderligere oplysninger, kontakt:

Særlig rådgiver Philip Flores, tlf. 2237 1745

Handlinger tilknyttet webside