Gå til indhold

Hyrdebrev til institutioner om SU-snyd

Bilag til pressemeddelelsen "Uddannelsesministe­ren optrapper indsatsen mod SU-snyd" 2. marts 2012. Denne side er oprettet af hensyn til brugere, der har problemer med tilgængeligheden i PDF'er.

Ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser

Ministeren for børn og undervisning

Til uddannelsesstedernes ledelser

Kære skoleledelse og samarbejdspartner

Medierne har den seneste tid bragt flere historier om elever, der snyder SU-systemet for at få en større månedlig udbetaling. Mediedækningen har primært gået på elever på ungdomsuddannelserne, der søger og får bevilget udeboende SU, men reelt stadig er hjemmeboende.

SU-systemet er i forvejen en meget generøs ordning, og det er derfor dyrt for samfundet, når elever giver falske oplysninger eller bevidst undlader at give besked om ændringer i forhold, der spiller ind på deres SU. Men det er ikke kun samfundet, der må bøde for SU-snyd. Den unge elev, der tror, et kryds i den forkerte ansøgningsboks er harmløs, kan se frem til store tilbagebetalingskrav, hvis snyderiet opdages.

Hjælp os med at undgå snyd med SU ved at informere dine elever

Du kan som leder bidrage til, at ingen af dine elever bedrager staten ved uberettiget at modtage SU som udeboende eller ved på anden måde at modtage en ydelse fra SU uden at være berettiget til den, fx ved ikke at være studieaktiv.

For mange elever er SU deres første direkte offentlige ydelse. Der vil derfor være nogle, der ikke ved, hvilke konsekvenser det kan få at give bevidst fejlagtige oplysninger på tro og love. Det bør de få begreb om og forstå alvoren af.

Styrelsen for Videregående Uddannelser og Uddannelsesstøtte, der administrerer SU-midlerne, vil iværksætte tiltag, der skal synliggøre, at elever, der snyder med SU, skal betale støtten tilbage, og det er ofte beløb i størrelsesordenen 20.000 til 40.000 kr. Dertil kommer, at SU-snyd kan være socialt bedrageri med strafferetlige konsekvenser, der kan føre til politianmeldelse både for eleven selv og for pårørende eller andre, der har medvirket til snyderiet.

Vi håber, at du vil bakke op om initiativet og sikre, at SU-personalet og andre, der informerer om SU på dit uddannelsessted, tydeligt gør opmærksom på betingelserne for at få SU, når de informerer eleverne herom.

I må meget gerne offentliggøre dette brev i jeres studieadministrative system (såsom EASY-A, Ludus, Lectio med flere) eller på jeres hjemmeside. I kan også linke til menupunktet "Dit ansvar" på su.dk, hvor eleverne kan læse om den oplysningspligt, man har som elev og som modtager af ydelser fra det offentlige.

I kan i jeres fastholdelsespolitik gøre opmærksom på, at modtagelsen af SU er betinget af fuld studieaktivitet.

SU-medarbejdernes rolle

Hvis SU-medarbejdere modtager en dispensationsansøgning på baggrund af flytning, uden at elevens adresse ændres i skoleregi, bør den behandles med særlig opmærksomhed. Styrelsen vil offentliggøre information på administratorhjemmesiden SU-net om, hvad man som SU-medarbejder skal være særligt opmærksom på, når man modtager dispensationsansøgninger om SU som udeboende. Derudover vil SU-medarbejdere også kunne læse, hvordan de skal agere, hvis de opdager snyd.

Styrelsens tiltag over for SU-snyderne

Styrelsen for Videregående Uddannelser og Uddannelsesstøtte optrapper i øjeblikket indsatsen for at opdage og sætte en stopper for SU-snyd. Blandt andet intensiveres samarbejdet med kommunernes kontrolgrupper.

Over for eleverne vil styrelsen synliggøre den aktive indsats over for snyd på sitet su.dk. Det vil blandt andet ske i form af et "snyde-barometer", der illustrerer, hvor mange penge der kræves tilbage fra elever, der har begået SU-snyd. Barometret vil løbende blive opdateret i takt med, at flere snydere stilles over for tilbagebetalingskrav.

Vi håber, at vi i fællesskab kan sikre, at de statslige SU-kroner går til de elever, der lovmæssigt har krav på dem.

Læs også:

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 12. december 2012