Gå til indhold

Danske astronomer kan lede efter liv i rummet med verdens største teleskop

16. april 2013
Tre universiteters investering i verdens største teleskop giver danske astronomer mulighed for at studere planeter i andre solsystemer i hidtil usete detaljer, mens danske virksomheder kan byde på kontrakter og være med til at udtænke og bygge teleskopet.

Danske astronomer får nu adgang til det største og mest ambitiøse teleskop i verden, som blandt andet vil kunne vise, om der er levende organismer på overfladen af planeter i andre solsystemer.

Aarhus Universitet, Københavns Universitet og DTU Space er blevet enige om at investere i alt 37 millioner kroner i teleskopet, der får navnet European Extremely Large Telescope, E-ELT.

Med en diameter på 39 meter bliver E-ELT næsten fire gange større end det amerikanske Keck-teleskop på Hawaii, som i dag er verdens største.

Målet er at kunne studere planeter i andre solsystemer og universets første stjerner og galakser i hidtil usete detaljer. Med E-ELT kan danske astronomer blandt andet undersøge sorte huller nærmere og måle, hvor hurtigt universet udvider sig og dermed udfordre vores nuværende viden om de generelle fysiske love.

Uddannelsesminister Morten Østergaard fremhæver, at en entydig opbakning fra de tre universiteter har været afgørende for beslutningen om dansk deltagelse i projektet.

- Danske astronomer har bidraget med afgørende ny viden om universet og fysikkens love. Det glæder mig meget, at de nu får adgang til fremtidens kraftigste teleskop og dermed kan være med til at sikre, at dansk astronomi også fremover er med i front. Jeg håber desuden, at danske virksomheder vil byde ind med innovative løsninger til E-ELT, der vil blive realiseret med den allermest avancerede teknologi på området, siger Morten Østergaard.

Danmarks tilslutning betyder således, at danske virksomheder får mulighed for at byde på kontrakter og være med til at udtænke og bygge E-ELT, der vil blive realiseret med brug af spydspidsteknologi.

Det er den internationale forskningsorganisation European Southern Observatory, ESO, der skal stå for opførelsen af E-ELT. Som ESO’s øvrige teleskoper skal E-ELT opføres i Chiles ørken. Teleskopet ventes at stå færdigt i 2023. Budgettet er på lidt over en milliard euro.

Uddannelsesministeriet finansierer en stigning i det danske medlemsbidrag til ESO, så det danske bidrag til E-ELT samlet bliver på 65 millioner kroner betalt over ti år.

ESO ejer i dag nogle af verdens største og mest moderne teleskoper og leverer data til halvdelen af de videnskabelige artikler inden for astronomi.

Danske astronomer benytter i vid udstrækning ESO’s eksisterende observatorier på La Silla, Paranal og ALMA i Chile. Chiles ørkenhimmel er med kun tre procent luftfugtighed ideel til at se ud i himmelrummet.


For yderligere oplysninger, kontakt:

Specialkonsulent Cecilie Tornøe, tlf. 7231 8284, e-mail: ct@fi.dk

Presse- og kommunikationskonsulent Steen Bruun Jensen, tlf. 4132 6030, e-mail: sbj@fi.dk

Handlinger tilknyttet webside