Gå til indhold

Flere danske studerende skal studere i udlandet

16. maj 2013
Flere danske studerende end tidligere vælger at læse en del eller hele deres videregående uddannelse i udlandet. Uddannelsesministeren fastslår, at endnu flere studerende skal have et internationalt element i deres videregående uddannelse.

Selvom antallet af danske studerende, der tager et studieophold i udlandet eller læser en hel uddannelse på en udenlandsk uddannelsesinstitution, er stigende, så var det i gennemsnit kun 17 procent af en årgang, der tog på et studieophold i udlandet i 2011/12. Det er for få, fastslår uddannelsesminister Morten Østergaard.

- Selvom det er positivt, at flere studerende tager til udlandet, så er min vision, at alle på sigt har et internationalt element i deres videregående uddannelse. International viden og erfaring er til gavn for den enkelte studerende og for samfundet som helhed. Det giver indsigt i andre landes udvikling og kultur, og det gør dimittenderne mere attraktive på det danske og det internationale arbejdsmarked. Derfor er det afgørende i den globale konkurrence, at flere danske studerende tager til udlandet, siger Morten Østergaard.

En ny rapport fra Uddannelsesministeriet viser, at antallet af danske udvekslingsstuderende fra studieåret 2010/11 til 2011/12 steg med 17 procent. Derudover viser rapporten, at antallet af danskere, der tager en hel uddannelse i udlandet, er steget med otte procent fra 2010 til 2011.

Men eftersom der i de senere år er kommet flere studerende på de videregående uddannelser end tidligere, var det i gennemsnit kun 17 procent af en årgang, der tog et studieophold i udlandet i 2011/12. Det er kun et procentpoint mere end i 2010/11.

En kommende handlingsplan for internationalisering vil indeholde en række tiltag, der skal få endnu flere danske studerende til at samle erfaringer uden for Danmarks grænser.

- Med handlingsplanen for internationalisering bliver det lettere og hurtigere for de studerende at komme til udlandet for at studere. Vi har allerede fjernet en række økonomiske og administrative forhindringer og forenklet sagsbehandlingstider. Men det er ikke nok, og vi skal derfor gøre meget mere for, at de studerende får bedre mulighed for at tage til udlandet som led i deres uddannelse, siger uddannelsesministeren.

Antal danske studerende i udlandet og internationale studerende i Danmark i 2011:

Danske studerende i udlandetInternationale studerende i Danmark
Udvekslingsstuderende 7.844 8.741
Studerende på en hel uddannelse 4.019 20.125
I alt 11.863 28.866

Kilde: Uddannelsesministeriet


For yderligere oplysninger, kontakt:

Chefkonsulent Ken Thomassen, tlf: 7231 7985, e-mail: keth@vus.dk

Pressesekretær Ingeborg Nielsen, tlf. 2211 0200, e-mail: imen@fivu.dk

Handlinger tilknyttet webside