Gå til indhold

Flere skal have en maritim videregående uddannelse

27. juni 2013
Det Blå Danmark skal styrkes og udvikles. Derfor hæves optaget på de maritime professionsbacheloruddannelser med 160 pladser.

Flere unge har ambitioner om en karriere i Det Blå Danmark. Ud over job til søs giver de maritime uddannelser adgang til attraktive job på land hos rederier, shippingvirksomheder og i offshorebranchen.

Antallet af ansøgninger til de maritime professionsbacheloruddannelser vurderes i 2013 at blive så højt, at der vil være behov for flere uddannelsespladser. Særligt maskinmesteruddannelsen er populær.

Uddannelsesminister Morten Østergaard har derfor den 27. juni fået Finansudvalgets godkendelse til at hæve optaget med 160 ekstra pladser for 2013. Det svarer til et samlet optag på 910 pladser.

- Regeringen har en ambition om, at vi skal have den bedst uddannede generation nogensinde. Vi må ikke miste én arbejdsplads i Danmark, fordi vi ikke er dygtige nok. Hvis vi skal beholde vores førerposition som en af verdens førende maritime nationer og understøtte vækstperspektiverne i Det Blå Danmark, skal vi sikre, at vores unge får de rette kompetencer til at løfte den opgave. Maskinmesteruddannelsen og de øvrige maritime professionsbacheloruddannelser har et stærkt erhvervsmæssigt fokus, og de ekstra uddannelsespladser vil bidrage til at skabe udvikling og vækst i Danmark samtidig med, at flere får adgang til deres drømmeuddannelse, siger Morten Østergaard.

Det Blå Danmark er en af Danmarks stærkeste erhvervsmæssige styrkepositioner. Erhvervslivet efterspørger kvalificeret arbejdskraft med kompetencer inden for det maritime felt, og beskæftigelsesfrekvensen for dimittenderne er høj. 

Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen:

- En af ambitionerne bag Vækstplanen for Det Blå Danmark er, at de maritime uddannelser hele tiden tilpasses udviklingen og efterspørgslen i den maritime klynge. Derfor er regeringen gået til Finansudvalget med et forslag, som gør det muligt at forhøje sommerens optag på de maritime professionsbacheloruddannelser med yderligere 160 studiepladser. Den høje beskæftigelse ser jeg som et udtryk for, at der er akut brug for kvalificeret arbejdskraft både på land og offshore. Derfor er det godt både for de maritime erhverv og for de mange unge, der gerne vil uddannes inden for denne branche, at vi nu matcher efterspørgslen fra erhvervslivet siger Annette Vilhelmsen.

Om de maritime uddannelser:

  • De maritime professionsbacheloruddannelser omfatter maskinmesteruddannelsen, skibsføreruddannelsen og skibsofficersuddannelsen. Loftet for disse uddannelser var oprindeligt 750 pladser
  • Der er i alt otte maritime uddannelsesinstitutioner og to skoleskibe. De maritime professionsbacheloruddannelser udbydes i Frederikshavn, Aarhus, Fredericia, Svendborg og København 
  • Regeringen hævede også med finansloven for 2012 optaget på de maritime professionsbacheloruddannelser.

For yderligere oplysninger, kontakt:

Uddannelsesministeriet:
Kontorchef Sune Rahn, tlf. 7231 7830, e-mail: sura@vus.dk
Presseansvarlig Ingeborg Nielsen, tlf.: 2211 0200, e-mail: imen@fivu.dk

Erhvervs- og vækstministeriet:
Pressesekretær Søren Møller Nielsen, tlf. 2244 5060, e-mail: smn@evm.dk

Handlinger tilknyttet webside