Gå til indhold

Flere studerende vil til udlandet med Erasmus

18. april 2013
Rekordmange studerende tager på udlandsophold med EU's Erasmus-program. Uddannelsesministeren opfordrer endnu flere til at rejse ud.

Flere studerende tager med Erasmus-programmet til udlandet for at studere eller være i praktik hos en udenlandsk virksomhed.

Det viser årsrapport 2012 ”EU-programmerne for Livslang Læring og Aktive Unge” fra Styrelsen for Universiteter og Internationalisering.

I studieåret 2011/2012 steg tallet med 547 til 3315 studerende.

Uddannelsesminister Morten Østergaard glæder sig over den stigende interesse.

- Et udlandsophold er ikke bare vigtigt for den enkelte studerendes udvikling, udsyn og sprog, Det er også afgørende i den globale konkurrence, at de studerende samler viden og erfaringer uden for landets grænser. Det giver indsigt i andre landes udvikling, kultur og produktion, og gør dimittenderne mere attraktive på såvel det danske som det internationale arbejdsmarked, siger Morten Østergaard.

Især universitetsstuderende er flittige aftagere af Erasmus-stipendier til studieophold, mens studerende fra uddannelser med obligatorisk praktik i stigende grad udnytter muligheden for et virksomhedsophold i udlandet.

Også et rekordhøjt antal undervisere og andre ansatte ved uddannelsesinstitutionerne vælger at tage på undervisnings- eller træningsophold med Erasmus-programmet. Det gælder især undervisere på de kunstneriske institutioner, professionshøjskolerne og erhvervsakademierne.

33 europæiske lande deltager i Erasmus-programmet, der har et årligt budget på 459 millioner euro, og Styrelsen for Universiteter og Internationalisering uddelte i 2012 godt 120 millioner kroner til europæiske uddannelsessamarbejder og ungdomsprojekter og stipendier.

Danmark returnerer dog stadig årligt omkring en million euro til EU-Kommissionen i uforbrugte midler fra Programmet for Livslang Læring - de fleste fra Erasmus-programmet – og det er stadig kun 17 procent af studerende på de videregående uddannelser, der tager på udvekslingsophold.

Det ærgrer uddannelsesminister Morten Østergaard.

- Jeg mener personligt, at visionen på sigt må være, at alle studerende har et internationalt element i deres videregående uddannelse, og det tager vi hul på i regeringens kommende internationaliseringshandlingsplanstrategi. Vi har allerede fjernet en række økonomiske og administrative forhindringer, der kan afholde nogle fra at forfølge deres udlandsdrømme, herunder forenklet sagsbehandlingen, så det bliver lettere og hurtigere at komme af sted, men vi skal gøre meget mere, siger Morten Østergaard.

Erasmus-programmet

  • Erasmus-programmet skal styrke samarbejdet mellem videregående uddannelsesinstitutioner i Europa og mellem uddannelsesinstitutioner og virksomheder på tværs af landegrænserne.
  • Med programmet har studerende mulighed for at studere ved andre europæiske universiteter eller at komme i praktik i udenlandske virksomheder. Det giver også tilskud til udveksling af undervisere og ansatte mellem uddannelsesinstitutioner og virksomheder.
  • EU-programmerne for Livslang Læring og Aktive Unge løber frem til udgangen af 2013. Herefter vil EU-Kommissionen lancere et nyt program.

For yderligere oplysninger, kontakt:

Erasmus- programmet:
Susanne Suhr Andersen, tlf: +45 72 31 89 15, e-mail: susa@uds.dk

Årsrapporten og Programmet for Livslang Læring og Aktive Unge
Specialkonsulent Lars Kolind Jensen, tlf. 7231 8898, e-mail: lak@ui.dk

Pressesekretær Ingeborg Nielsen, tlf. 2211 0200, e-mail: imen@fivu.dk

Handlinger tilknyttet webside