Gå til indhold

Forskere får 100.000 kroner for at formidle viden om forbrydelse og straf

02. maj 2013
Uddannelsesministeriets Forskningskommunikationspris 2013 går til en forskergruppe, der bidrager til den retspolitiske debat i den brede befolkning. Prisen overrækkes af HKH Kronprins Frederik ved åbningen af Forskningens Døgn.

Forskergruppen Research Group for Criminal Justice Ethics modtager Uddannelsesministeriets Forskningskommunikationspris på 100.000 kroner for dens energiske formidling af forskningsresultater om straffesystemers berettigelse og udformning.

Prisen uddeles af uddannelsesminister Morten Østergaard og overrækkes af HKH Kronprins Frederik ved åbningen af Forskningens Døgn på Via University College i Aarhus den 2. maj.

Uddannelsesministeren roser forskergruppen for at have gjort det til en vedvarende og væsentlig del af sit arbejde at formidle international forskning til fagmiljøer og den bredere offentlighed.

- Spørgsmål om forbrydelse og straf diskuteres ofte på en følelsesladet måde, der kan nuanceres af videnskabelige input. Forskningsgruppen lever på fornemmeste vis op til prisens kriterium om at skabe bred opmærksomhed om sin forskning. Den har således selv taget mange formidlingsinitiativer og benyttet sig af en bred vifte af traditionelle og nyskabende formidlingsformer, siger Morten Østergaard.

Gruppen forsker i etiske problemstillinger, der vedrører straf og kriminalitet og undersøger spørgsmål om, hvilke handlinger, der bør anses for kriminelle, hvad der berettiger, at staten straffer kriminelle, hvor hårdt forskellige forbrydelser skal straffes samt, hvilke typer af sanktioner, der bør i anvendes.

Forskergruppens medlemmer har blandt andet holdt foredrag i fængsler og på politistationer, i virksomheder og på gymnasier og for Folketingets Retsudvalg og Etisk Råd

Gruppen består af professor Jesper Ryberg og lektorerne Thomas Søbirk Petersen og Sune Lægaard, som er fastansatte kernemedlemmer. Herudover omfatter gruppen et skiftende antal gæsteprofessorer, postdocs og ph.d.-stipendiater. Alle gruppens medlemmer er ansat ved Roskilde Universitet.

Forskningskommunikation er en integreret og kontinuerlig del af gruppens arbejde, og den har arbejdet ihærdigt for at udbrede forskningsresultaterne på området. Research Group for Criminal Justice Ethics belønnes således ikke for et enkeltstående formidlingsinitiativ.

I 2012 har forskningsgruppen for eksempel i samarbejde med dagbladet Politiken åbnet bloggen 'Filosofferne – den etiske vinkel', som har vakt stor opmærksomhed og affødt mange videre diskussioner. Bloggen rejser væsentlige spørgsmål og giver forskningsbaserede bud på, hvilke præmisser debatten bør føres på samt, hvilke tiltag og synspunkter, der har forskningsmæssigt belæg. Bloggen er dermed et godt eksempel på etikforskningens potentiale og forskergruppens formidling.

Om Forskningskommunikationsprisen

  • Uddannelsesministeriets Forskningskommunikationspris på 100.000 kroner uddeles hvert år til en forsker eller en gruppe af forskere, der gennem vedkommende formidling formår at skabe bred opmærksomhed om sin forskning.
  • Uddannelsesministeren uddeler prisen på baggrund af en indstilling fra Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikation, der vurderer de indsendte ansøgninger.

Thomas Søbirk Petersen, Sune Lægaard og Jesper Ryberg modtager Forskningskommunikationsprisen 2013 på vegne af Research Group for Criminal Justice Ethics. Foto: Uffe Weng.
Thomas Søbirk Petersen, Sune Lægaard og Jesper Ryberg modtager Forskningskommunikationsprisen 2013 på vegne af Research Group for Criminal Justice Ethics. Foto: Uffe Weng.


For yderligere oplysninger, kontakt:

Roskilde Universitet: Leder, professor dr.phil. Jesper Ryberg, tlf. 46742445, e-mail ryberg@ruc.dk

Styrelsen for Forskning og Innovation: Presse- og kommunikationskonsulent Steen Bruun Jensen, tlf. 4132 6030, e-mail: sbj@fi.dk

Handlinger tilknyttet webside