Gå til indhold

Nyt EU-program gør det lettere at rejse ud under uddannelse

28. juni 2013
Elever, studerende og lærere får fremover lettere adgang til et studie- eller praktikophold i udlandet. Der er opnået enighed om EU's nye program ERASMUS+ for uddannelse, ungdom og idræt.

Fremover bliver det lettere for elever og studerende at komme på udvekslings- eller praktikophold i udlandet.

Den 26. juni er EU’s Ministerråd, Kommissionen og Europa-Parlamentet nået til enighed om indholdet i Erasmus+, som er EU’s nye program for uddannelse, ungdom og idræt. Programmet skal støtte tværnational studie- og praktikudveksling og samarbejde inden for og uden for EU.

Med programmet får uddannelsesinstitutioner og ungdomsorganisationer bedre muligheder for tværnationale samarbejder. Samtidig får færdiguddannede lærere bedre muligheder for at tage efteruddannelse i et andet land.

Erasmus+-programmet medfører også flere midler til mobilitet inden for videregående uddannelse i form af flere Erasmus-stipendier til danske studerende.

Uddannelsesminister Morten Østergaard glæder sig over, at Erasmus+ bidrager positivt til at opfylde regeringens målsætning om, at mindst 50 procent af dimittenderne fra de danske videregående uddannelsesinstitutioner tager på studie- eller praktikophold i udlandet.

- Internationalt udsyn er centralt for hver enkelt studerendes dannelse og evne til at vælge sin egen vej gennem livet, men er også i stigende grad et krav for at kunne begå sig på arbejdsmarkedet. Det nye program skal bidrage til, at flere studerende får et internationalt element i deres uddannelse uden studieafgift. Det er afgørende, at danske dimittender kommer ud med indsigt og kompetencer, der kan hjælpe både dem og Danmark i en globaliseret verden. Endelig understøtter Erasmus+ institutionernes internationale uddannelsessamarbejde, hvilket kan bidrage til at udvikle stærkere internationale læringsmiljøer i Danmark, siger Morten Østergaard.

Erasmus+ samler EU’s eksisterende uddannelses- og ungdomsprogrammer og har øget fokus på at styrke internationaliseringen på institutioner og i organisationer. Samtidig tilføjes nye aktiviteter på idrætsområdet.

Aftalen om Erasmus+ bygger videre på gode erfaringer fra EU's eksisterende uddannelses- og ungdomsprogrammer og den politiske enighed, som EU's undervisningsministre under børne- og undervisningsminister Christine Antorinis ledelse nåede frem til i forbindelse med det danske EU-formandskab i 2012.

- Det er rigtig positivt, at der nu er opnået enighed om Erasmus+, der giver bedre rammer og flere midler til udveksling og samarbejde på uddannelses- og ungdomsområdet i Europa. Det giver mulighed for, at elever på erhvervsskolerne kan stifte bekendtskab med arbejdsgangene i en udenlandsk virksomhed. Samtidig skabes der også gode betingelser for samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner og ungdomsorganisationer i Europa. For eksempel kan en dansk skole samarbejde med skoler i andre europæiske lande og derved ruste eleverne til at begå sig i en globaliseret verden, siger Christine Antorini.

Programmet forventes officielt vedtaget i oktober 2013.

Erasmus+

  • Erasmus+ giver mulighed for at tage et udvekslingsophold eller praktikophold i udlandet. Det gælder både i grundskolen, på ungdomsuddannelser, videregående uddannelser og voksenuddannelser. Programmet skal også støtte frivilligt arbejde på ungdomsområdet.
  • Med Erasmus+ afsættes der flere midler til udveksling og samarbejde i Europa. Programmets budget afhænger af udmøntningen af den samlede aftale om EU’s flerårige finansielle ramme for 2014 – 2020.
  • Programmet får navnet Erasmus+ og ikke Erasmus for Alle, som kommissionen havde foreslået.

For yderligere oplysninger, kontakt:

Uddannelsesministeriet:
Presseansvarlig Ingeborg Nielsen, tlf.: 2211 0200, e-mail: imen@fivu.dk

Ministeriet for Børn og Undervisning:
Specialkonsulent Maria Bjerre, tlf.: 3395 5420, e-mail: Maria.bjerre@uvm.dk

Handlinger tilknyttet webside