Originale forskere belønnes med prestigebevillinger
Pressemeddelelse fra Det Frie Forskningsråd
Udvikling af satellitsystemer, der skal give svar på, hvordan trækfugle finder vej. Kortlægning af dendritcellers betydning for udviklingen af kroniske, inflammatoriske tarmsygdomme. En ny organisationsteori om, hvordan virksomheder og finansielle institutioner bedst sikrer sig imod det økonomiske og sociale spild, som reorganisering af virksomheder, konkurser og ophør er forbundet med.
Spændvidden i dansk forskning er stor. Derom vidner de 27 forskningsprojekter, der i nær fremtid realiseres takket være klækkelige forskningsbevillinger fra Det Frie Forskningsråd (DFF). Bevillingerne beløber sig til i alt godt 214 millioner kroner og uddeles under forskerkarriereprogrammet Sapere Aude.
Uddannelsesminister Morten Østergaard er glad for, at Sapere Aude-programmet med bevillingerne er med til at sikre dansk frontforskning.
- Dansk forsknings muligheder for at holde et højt internationalt niveau afhænger af, at vores mest banebrydende og løfterige forskningsprojekter modtager forskningsbevillinger. 27 af landets dygtigste forskere får nu mulighed for at udvikle vigtige projekter, som kan få stor betydning for blandt andet vores sundhed, beskæftigelse og anseelse ude i verden. Uddelingerne er en glædelig begivenhed for forskerne såvel som universiteterne og det danske samfund. Jeg ønsker modtagerne stort tillykke og glæder mig til at følge deres forskning fremover, siger Morten Østergaard.
Kreativitet i verdensklasse
Syv forskere tildeles en Sapere Aude: En DFF-Topforsker-bevilling på op imod 12 millioner kroner. Bevillingen skal danne grundlag for gennemførelse af et forskningsprojekt med særligt ambitiøse mål i en periode på op til fem år.
Tyve forskere tildeles en Sapere Aude: En DFF-Forskningsleder-bevilling på op til syv millioner kroner, der skal give forskeren mulighed for at lede en forskergruppe i en femårig periode.
- Sapere Aude-programmet er skabt for at gøre det muligt for de mest excellente og nytænkende forskere i Danmark at få arbejdsro i en årrække, hvor de kan fordybe sig i deres forskningsområde. Det er vigtigt for både at kunne fastholde de mest habile af vores egne forskertalenter og tiltrække de bedste hjerner udefra. Konkurrencen om Sapere Aude-bevillingerne er særdeles hård. De indkomne ansøgninger har afspejlet en stor kreativitet og genialitet, som vi kan være stolte af i Danmark, siger Det Frie Forskningsråds bestyrelsesformand Peter Munk Christiansen.
De 27 bevillingsmodtagere er mellem 29 og 58 år og repræsenterer alle videnskabelige hovedområder.
I alt har Det Frie Forskningsråd modtaget 124 ansøgninger til Sapere Aude: DFF-Forskningsleder og 49 ansøgninger til Sapere Aude: DFF-Topforsker.
Læs om forskerne og deres projekter
- DFF-Forskningsleder: Portræt af forskerne og deres projekter
- DFF-Topforsker: Portræt af forskerne og deres projekter
Bevillingsoversigter
Om Sapere Aude
Sapere Aude er latin for ”Vov at vide”. De første Sapere Aude-bevillinger blev uddelt i 2010 med det formål at styrke de mest talentfulde forskeres muligheder for at skabe banebrydende resultater inden for deres forskningsfelt.
Sapere Aude-programmet består af tre trin:
DFF-Forskertalent (postdocniveau)
DFF-Forskningsleder (lektorniveau)
DFF-Topforsker (professorniveau)
Programmets vigtigste formål er at:
- styrke forskningens vækstlag og udvide talentmassen
- finansiere forskningsprojekter af absolut højeste kvalitet og skabe tydelige karriereveje for de dygtigste forskere
- forberede eliten til at søge bevillinger hos internationale råd og fonde, særligt Det Europæiske Forskningsråd (ERC).
Om Det Frie Forskningsråd
Det Frie Forskningsråd er et uafhængigt råd, som i 2013 uddeler cirka 1,2 milliard kroner til dansk forskning. Rådet støtter konkrete forskerinitierede forskningsaktiviteter inden for alle videnskabelige områder, som styrker kvaliteten og internationaliseringen af dansk forskning.
Det Frie Forskningsråd giver forskningsfaglig rådgivning til uddannelsesministeren, Folketinget og regeringen. Rådet bidrager desuden til at styrke formidling og anvendelse af forskningsresultater og deltager i internationalt forskningssamarbejde.
For yderligere information, kontakt:
Det Frie Forskningsråd:
Bestyrelsesformand Peter Munk Christiansen, tlf. 3011 5340
Styrelsen for Forskning og Innovation:
Kontorchef Grete Kladakis, Kontoret for Videnskab, tlf. 2518 6628
Kommunikationskonsulent Jane Benarroch, Kontoret for Videnskab, tlf. 7231 8209
Handlinger tilknyttet webside