Gå til indhold

Regeringen satser stærkt på uddannelse og forskning

27. august 2013
Med regeringens finanslovsforslag for 2014 foretager regeringen yderligere investeringer i uddannelse og forskning. Regeringen afsætter ekstra 2,5 milliarder kroner til at sikre kvaliteten på de videregående uddannelser og til at flere kan modtage SU.

Danmarks fremtid afhænger af vores evne til og indsats for at skabe vækst og beskæftigelse. Derfor har regeringen en ambition om at skabe grundlaget for den bedst uddannede generation i danmarkshistorien.

Med finanslovsforslaget for 2014 afsætter regeringen ekstra 2,5 milliarder kroner til at sikre kvaliteten på erhvervsakademierne, professionshøjskolerne og universiteterne og til, at flere kan modtage SU.

Uddannelsesminister Morten Østergaard fastslår, at de øgede optag på erhvervsakademierne, professionshøjskolerne og universiteterne således også i 2014 bliver finansieret krone-for-krone. Der afsættes i alt 0,9 milliarder kroner ekstra til formålet.

- Vejen til fremtidens arbejdsmarked er brolagt med uddannelse. Det er helt afgørende, at arbejdsstyrken har de rigtige kompetencer, så vi kan blande os i den internationale konkurrence og skabe grundlaget for, at en stor del af befolkningen er i arbejde. Med finanslovsforslaget for 2014 foretager regeringen nye investeringer i uddannelsessystemet, så flere kan tage en uddannelse, og vi investerer ekstra i uddannelse af høj kvalitet. Til gengæld skal vi uddanne til beskæftigelse, og det kræver, at uddannelserne sikrer, at de matcher erhvervslivets behov for kvalificeret arbejdskraft, siger Morten Østergaard.

SU udgifterne vokser i 2014 med 1,6 milliarder kroner til i alt 20,6 milliarder kroner.

Regeringen garanterer uddannelsernes basisbevillinger i de kommende tre år. For universiteterne betyder det, at basisforskningsbevillingerne videreføres med 8,4 milliarder kroner årligt. Et niveau, der aldrig har været højere.

Regeringen budgetterer i 2014 med 20,8 milliarder kroner til offentlig forskning på finanslovsforslaget svarende til 1,09 procent af BNP. Den opfylder således løftet om, at målsætningen om, at 1 procent af BNP skal anvendes til offentligt finansieret forskning, er et gulv og ikke et loft.

- Det er afgørende for den fremtidige vækst, at vi både har en stærk grundforskning og forbedrer vores innovationsindsats. Med forslaget til forskningsbudgettet tager vi endnu et vigtigt skridt i den retning, siger Morten Østergaard.

For yderligere oplysninger, kontakt:

Presseansvarlig Ingeborg Nielsen, tlf. 2211 0200, e-mail: imen@fivu.dk

Kontorchef Niels Korsby, tlf. 7231 8050, e-mail: nrk@fivu.dk

Handlinger tilknyttet webside