Gå til indhold

Sapere Aude-bevillinger til 40 unge, talentfulde forskere

10. januar 2013
40 yngre forskere får mulighed for at realisere deres forskningsmål med Det Frie Forskningsråds prestigefyldte Sapere Aude-bevillinger.

Stafylokokker, flagermus, demokrati, skilsmisser og taktbegrebet i musikken er nogle af de emner, vi kan se frem til at blive klogere på takket være en række nye bevillinger fra Det Frie Forskningsråds forskerkarriereprogram Sapere Aude.

Sapere Aude-bevillingerne gives som en ekstra anerkendelse til de mest talentfulde af de yngre forskere, som i løbet af året har modtaget et postdoc-stipendium fra Det Frie Forskningsråd. Med anerkendelsen følger cirka én million kr., der skal hjælpe forskerne til at realisere yderligere ambitiøse forskningsmål.

”Bevillingerne giver forskerne mulighed for at styrke deres netværk og karriere. Jeg håber, at rigtig mange af dem vil bruge de ekstra penge på at komme ud i verden. Det er vigtigt, hvis vi vil udvikle topklasse-forskning på højeste internationale niveau. Målet med bevillingerne er at skabe gode rammer for de bedste forskere, så de både kan rejse ud og dygtiggøre sig og komme hjem igen, så det danske samfund kan nyde godt af deres viden”, siger Det Frie Forskningsråds bestyrelsesformand Peter Munk Christiansen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

En af modtagerne er Jakob Brandt Borup Haaber fra Københavns Universitet. Han undersøger blandt andet, hvordan stafylokokker kan samle sig i store klumper, som beskytter dem mod antibiotika. Hans hypotese er, at der foregår et ”bevidst” samarbejde mellem bakterierne for at opnå fælles beskyttelse, og han vil derfor undersøge, hvordan stafylokokker genkender hinanden, og hvordan de samarbejder om at sprede antibiotikaresistens.

En anden modtager er Martin Nielsen fra Danmarks Tekniske Universitet, som forsker i nye veje til at producere miljøvenlige kemikalier. I dag er kemikalier udvundet fra fossile brændstoffer afgørende for vores samfund, men det er velkendt, at brugen af fossile brændstoffer skaber væsentlige miljøproblemer. Derfor er det vigtigt, at en større andel af vores kemikalier bliver produceret ud fra især CO2 og biomasse. Det er håbet, at projektet vil øge muligheden for en ny generation af bæredygtig katalyse til dansk industri.

Yderligere oplysninger

Peter Munk Christiansen, bestyrelsesformand for Det Frie Forskningsråd, tlf. 3011 5340
Grete Kladakis, kontorchef, Styrelsen for Forskning og Innovation, tlf. 2518 6628
Jane Benarroch, kommunikationskonsulent, Styrelsen for Forskning og Innovation, tlf. 72 31 82 09

Om Sapere Aude

Sapere Aude er latin for ”Vov at vide”. Sapere Aude-programmet blev skudt i gang i 2010 med det formål at styrke de mest talentfulde forskeres muligheder for at skabe banebrydende resultater inden for deres forskningsfelt.

Sapere Aude-programmet består af tre virkemidler:

DFF-Ung Eliteforsker (fra 2013 DFF-Forskertalent) (postdocniveau)
DFF-Forskningsleder (lektorniveau)
DFF-Topforsker (professorniveau)

Programmets vigtigste formål er

  • at styrke forskningens vækstlag og udvide talentmassen
  • at finansiere forskningsprojekter af absolut højeste kvalitet og skabe en tydelig karrierevej for de dygtigste forskere, blandt andet ved at sætte fokus på rollemodeller
  • at være springbræt for eliten til international prestige og netværk
  • at forberede eliten til at søge bevillinger hos internationale råd og fonde, særligt Det Europæiske Forskningsråd (ERC)

Om Det Frie Forskningsråd

Det Frie Forskningsråd (DFF) er et uafhængigt råd, som i 2013 uddeler godt en milliard kroner til dansk forskning. Rådet støtter konkrete forskningsaktiviteter inden for alle videnskabelige områder baseret på forskernes egne initiativer, og som styrker kvaliteten og internationaliseringen af dansk forskning.

Det Frie Forskningsråd giver forskningsfaglig rådgivning til uddannelsesministeren, Folketinget og regeringen. Rådet bidrager desuden til at styrke formidling og anvendelse af forskningsresultater og deltager i internationalt forskningssamarbejde.

 

Handlinger tilknyttet webside