Gå til indhold

Universiteter skal bruge deres bevillinger på uddannelse og forskning

27. september 2013
Danske universiteter har sparet for meget op fremfor at anvende deres bevillinger på formålet - at hæve kvaliteten i uddannelser og forskning. Uddannelsesministeren tilslutter sig Rigsrevisionens bemærkninger om, at universiteterne binder for mange midler i deres egenkapital.

Danske universiteter skal skabe god undervisning og forskning af højeste kvalitet fremfor at opbygge store opsparinger.

I 2012 havde universiteterne i alt 5,4 milliarder kroner i egenkapital. I juni 2013 behandlede statsrevisorerne Rigsrevisionens beretning om universiteternes stigende egenkapital.

Statsrevisorerne konstaterede blandt andet, at universiteternes opbygning af egenkapital er udtryk for forsigtig budgettering af indtægter samt tilbageholdenhed med de daglige udgifter, og at universiteterne har planer om at øge forbruget af de opsparede midler i 2013 og 2014.

De konstaterede også, at universiteternes behov for egenkapital er forskelligt, og at hvert universitet derfor bør fastsætte et mål for egenkapitalens størrelse. Universiteterne skal endvidere blive bedre til at følge op på budgetafvigelser, så niveauet for uddannelse, forskning og investeringer hurtigt tilpasses.

Uddannelsesminister Morten Østergaard tilslutter sig Rigsrevisionens bemærkninger.

- Uddannelse og forskning er vores vigtigste kilde til øget vækst og beskæftigelse. Af Rigsrevisionens rapport fremgår det, at universiteterne tidligere har vurderet, at det var nødvendigt at spare op, fordi deres økonomiske situation var usikker. Jeg sætter naturligvis pris på ansvarlig institutionsdrift, men den nuværende regering har sikret forskningsbudgettet tre år frem og finansierer det stigende optag på uddannelserne krone for krone. Derfor finder jeg det helt afgørende, at universiteterne bruger af deres opsparinger til de formål, bevillingerne blev givet; nemlig til god uddannelse og forskning af højeste kvalitet for de studerende og for Danmarks fremtid, siger Morten Østergaard.

Med finanslovsforslaget for 2014 har regeringen prioriteret fortsat bevillingssikkerhed for universiteternes forsknings- og uddannelsesaktiviteter. Med finanslovsforslaget for 2014 viderefører regeringen niveauet for basisforskningsmidlerne frem til 2016 på et niveau, som aldrig har været højere.

Samtidig har regeringen videreført taxameterløftet til universitetsuddannelser inden for humaniora og samfundsvidenskab frem til 2016 med henblik på fortsat at styrke kvaliteten i undervisningen.

Uddannelsesministeriet vil i tilsynet med universiteterne følge udviklingen i universiteternes egenkapital tæt og især deres formål med en eventuel opsparing af midler.

Samtidig vil Uddannelsesministeriet følge op på universiteternes fastsættelse af mål for egenkapitalens størrelse og på universiteternes arbejde med budgetopfølgning.


For yderligere oplysninger, kontakt:

Kontorchef Pernille Ulrich, tlf.: 7231 8560, e-mail: peu@ui.dk
Presseansvarlig Ingeborg Nielsen, tlf. 2211 0200, e-mail: imen@fivu.dk

Handlinger tilknyttet webside