Gå til indhold

Universiteterne skal sikre medbestemmelse og medinddragelse

25. september 2013
Uddannelsesministeren indleder en bred dialog med ledelser, medarbejdere og studerende på universiteterne om, hvorvidt institutionerne lever op til lovkravet om at inddrage medarbejdere og studerende i væsentlige beslutningsprocesser.

Centrale universitetsråd, årlig vurdering af medarbejdere og studerendes inddragelse i væsentlige beslutninger og ansættelse af studenterambassadør, der skal fremme de studerendes retssikkerhed.

Det er nogle af de konkrete ændringer, der er sket rundt om på landets universiteter, siden universitetsloven blev ændret i 2011. Dengang fik universiteterne større frihed til at fastsætte deres egen organisation, og det blev præciseret, at det er bestyrelsens ansvar at sikre, at medarbejdere og studerende bliver inddraget og har medbestemmelse i væsentlige beslutninger.

Samtidig blev det besluttet, at der senest i 2014 skal følges op på, om universiteterne i tilstrækkeligt omfang har levet op til kravene om medbestemmelse og medinddragelse.

Uddannelsesminister Morten Østergaard indleder nu en åben og bred proces, hvor han vil gå i dialog med ledelser, medarbejdere og studerende på universiteterne om, hvorvidt universiteterne lever op til de krav som ændringen af universitetsloven omfattede.

- Kravet om medbestemmelse og medinddragelse er særdeles vigtigt. Det er nyttigt og værdifuldt for universiteterne, at medarbejderes og studerendes erfaringer og faglige viden inddrages i beslutningsprocesserne. Og det er vigtigt for de ansattes og studerendes lyst til at engagere sig i arbejdspladsen og uddannelserne, at de bliver hørt. I den kommende proces vil vi fokusere på, hvordan de formelle rammer anvendes på institutionerne, om universitetsledelserne inddrager medarbejdere og studerende i tilstrækkeligt omfang, og om medarbejdere og studerende til gengæld udnytter deres muligheder for indflydelse. Jeg ser frem til en åben, bred og konstruktiv dialog med alle parter, siger Morten Østergaard.

Ifølge universitetsloven fra 2011 skal den effektive inddragelse af medarbejdere og studerende ske på alle organisatoriske niveauer, hvilket skal fremgå af universiteternes vedtægter.


For yderligere oplysninger, kontakt:

Presseansvarlig Ingeborg Nielsen, tlf. 2211 0200, e-mail: imen@fivu.dk

Handlinger tilknyttet webside