Gå til indhold

Tre milliarder kroner til Danmarks Grundforskningsfond

05. maj 2014
Danmarks Grundforskningsfond skal fortsat støtte banebrydende forskning i den absolutte verdenselite. I den kommende vækstpakke vil regeringen afsætte tre milliarder kroner til nye forskningscentre.

Danske forskere skal også fremover bidrage til at løse nogle af den moderne verdens største udfordringer med støtte fra Danmarks Grundforskningsfond. Regeringen foreslår nu at afsætte tre milliarder kroner til fonden i den kommende vækstpakke.

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen fastslår, at fonden er helt unik og meget værdifuld i international sammenhæng.

- Danmarks Grundforskningsfond bidrager til at skabe og fastholde nye arbejdspladser i Danmark. De talentfulde forskere, som fonden støtter, udvikler blandt andet nye teknologier og lægemidler. Det er godt for befolkningen, og det er godt for danske virksomheder, der kan bruge forskningen til at udvikle mere effektive arbejdsmetoder og nye produkter, siger Sofie Carsten Nielsen.

Danmarks Grundforskningsfond er en selvstændig fond, der støtter etableringen af 10-årige forskningscentre, hvor forskningsgrupper arbejder sammen om løsning af komplekse forskningsspørgsmål. Forskning støttet af fonden kan konkurrere med de allerbedste forskningsmiljøer i verden som for eksempel på Stanford University i Californien og Massachusetts Institute of Technology (MIT).

- Det er blandt andet vores forskning, vi skal leve af i fremtiden. Med et kapitalindskud på tre milliarder kroner kan fonden fortsætte sit succesfulde arbejde og skabe banebrydende forskning på et meget højt videnskabeligt niveau inden for forskellige forskningsområder, siger Sofie Carsten Nielsen.

Fonden støtter den grundlagsskabende forskning og er således første led i forsknings- og innovationskæden. Forskningsspørgsmålene kan for eksempel handle om enzymforskning, hvor forskerne ved at efterligne naturen forsøger at skabe en mere miljøvenlig kemisk industri – eller finansiel forskning, der kan bidrage til en bedre forståelse af finansielle kriser og dermed medvirke til at forebygge dem.

Fra 2007-2011 blev der udtaget 20 patenter af grundforskningscentrene. Centrene har i samme periode ført til opbygningen af syv spin out-virksomheder.

De tre milliarder kroner finansieres via udstedelse af statsobligationer og har først betydning for de offentlige finanser, når midlerne udmøntes fra 2019 og frem. Det skyldes, at Danmarks Grundforskningsfond er en del af den offentlige forvaltning og service.

Indskuddet vil sikre, at fonden kan sætte nye 10-årige forskningscentre i gang frem til 2026/2027.


For yderligere oplysninger, kontakt:

Kontorchef Mikkel Leihardt, tlf.: 7231 8015, e-mail: mle@ufm.dk
Presseansvarlig Ingeborg Nielsen, tlf.: 2211 0200, e-mail: imen@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside