Gå til indhold
Du er her: Forside Aktuelt Pressemeddelelser 2017 Danskerne har størst tillid til forskere

Danskerne har størst tillid til forskere

Forskere fra universiteterne ligger i top, når danskerne skal vurdere, hvem de har mest tillid til. Til gengæld kniber det med tilliden til den offentlige debat, viser ny undersøgelse. Samtidig efterlyses det, at forskningsresultater fylder mere i den danske nyhedsdækning.

14. december 2017

Danskerne svarer i en ny undersøgelse, at de stoler mest på de informationer, der kommer fra universitetsforskere. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Uddannelses- og Forskningsministeriet blandt 1007 borgere.

To ud af tre af de adspurgte respondenter svarer i undersøgelsen, at de i høj grad eller i meget høj grad har tillid til forskere fra universiteterne, mens kun seks procent har stor tillid til de informationer, som politikere er budbringere af. Samtidig viser undersøgelsen, at 82 procent af de adspurgte kun i nogen, mindre eller slet ingen grad har tillid til, at massemedierne rapporterer nyheder retvisende, og hver tredje svarer, at den offentlige debat ikke er tilstrækkeligt understøttet af fakta og forskning.

- Falske nyheder og ”alternative fakta” er desværre i alt for høj grad blevet en del af vores dagligdag. Men det er ganske enkelt ikke muligt at føre en fornuftig demokratisk debat, hvis der ikke er forskel på fakta og holdninger. Det er derfor vigtigt, at forskningen og videnskaben bidrager med fakta, som kan være med til at kvalificere debatten, siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind.

Størstedelen af de adspurgte ser gerne, at nye forskningsresultater fylder mere i nyhedsdækningen. Knap 80 procent svarer, at de i nogen, høj eller meget høj grad mener, at forskningsresultater skal fylde mere. Samtidig er mere end halvdelen interesserede i viden om danske forskningsresultater. Det glæder Søren Pind, som netop har lanceret en ny forsknings- og innovationspolitisk strategi, hvor det er en af ambitionerne at styrke formidlingen af dansk forskning.

- Forskningen skal i højere grad ud til befolkningen, det er en del af den moderne oplysning. Og det er positivt, at så mange har tillid til forskerne og ønsker mere forskning og fakta ind i den offentlige debat. Derfor ser jeg gerne, at både forskerne og medierne får et større fokus på at formidle forskningsresultater, så vi på den måde får bygget bro mellem videnskaben og danskerne, og den offentlige debat i højere grad bliver funderet på viden. Jeg vil også gerne appellere til mere diskussion forskerne imellem i den offentlige debat. For det er vigtigt at vise, at der kan være flere vinkler på samme sag – også inden for videnskaben, siger Søren Pind.

Undersøgelsen er foretaget af YouGov i perioden 24.-30. november 2017.


For yderligere oplysninger, kontakt:

Kontorchef Nicolai Zarganis, tlf. 7231 8410, niza@ufm.dk (om Forsknings- og Innovationspolitisk strategi)

Pressekonsulent Trine Søndergaard, tlf. 7231 8009, tri@ufm.dk (om YouGov-målingen)

Senest opdateret 14. december 2017