Gå til indhold

Nye virksomheder udspringer fra universiteterne

29. november 2017
Antallet af nye spinout-virksomheder nåede i 2016 sit højeste niveau. Det skaber arbejdspladser langt ud over de forskere, som starter virksomhederne.

De sidste fem år er der skabt over 90 nye spinout-virksomheder fra de danske forskningsinstitutioner, og bare i 2016 blev der indberettet 21 nye virksomheder som spinouts fra universiteter og regioner.

Det viser den årlige rapport, Viden til Vækst 2016, og det er det højeste antal, siden man begyndte målingen af spinout-virksomheder i år 2000. Samtidig udvikler spinouts sig oftere til større virksomheder end andre iværksættervirksomheder. En opgørelse foretaget i sidste års Viden til Vækst viste, at spinouts efter seks år beskæftigede i gennemsnit 10 årsværk, mens det samme tal for den gennemsnitlige iværksættervirksomhed var 1,7 årsværk.

- Spinouts er et godt konkret eksempel på, hvordan forskningen kan skabe både arbejdspladser og vækst til gavn for Danmark.  Derudover kan ny viden skabe nye eller bedre produkter, for eksempel velfærdsteknologi, som giver en bedre behandling på sygehusene med ny teknologi og medicin, siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind.

Spinout

Især Danmarks Tekniske Universitet tegner sig for en stor del af spinout-virksomhederne. 34 af de 90 spinouts, der er skabt de sidste fem år stammer fra DTU.

Hvad er en spinout?

En spinout-virksomhed er en ny virksomhed (oprettet inden for 12 måneder), som er etableret på grundlag af aftaler med institutionen om overdragelse af teknologier og rettigheder (ejendoms- eller licensrettigheder).

Det kan også være spinouts etableret på baggrund af aftaler med en specifik opfinder om selv at udnytte en rettighed til gengæld for et vederlag til institutionen.

Udover spinout-virksomhederne blev der i 2016 anmeldt 475 opfindelser og der blev indgået 151 licens-, salgs- og optionsaftaler.

Som noget nyt ser rapporten også på antallet af ErhvervsPhD-projekter, som er et treårigt erhvervsrettet forskningsprojekt samt ph.d.-uddannelse, hvor den studerende både ansættes i en privat virksomhed og samtidig indskrives på et universitet. 100 virksomheder deltog i 2015 i et eller flere ErhvervsPhD-projekter, hvilket er det højeste niveau, siden ordningen startede i 2002. 15 virksomheder har også samarbejdet med forskningsinstitutionerne om ErhvervsPostDoc-aftaler.

Øvrige tal fra statistikken:

  • I 2016 indgav forskningsinstitutionerne 167 patentansøgninger. Det er en fremgang i forhold til 2015 på 14 procent. Ser man alene på universiteternes patentansøgninger, ligger disse på det højeste niveau siden 2000 kun overgået af årene 2013 og 2014.
  • Antallet af udstedte patenter steg til 57 i 2016, svarende til en vækst på 46 procent i forhold til 2015 og ligger på sit højeste niveau siden 2000. Antallet for universiteterne steg i sig selv med 75 procent.

For yderligere oplysninger, kontakt:

Pressekonsulent Jakob Sejr Teichert, tlf. 7231 9503, e-mail: jte@ufm.dk

Kontorchef Jens Storm, Statistik og Analyse, tlf. 7231 7982, e-mail: jst@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside