34,5 millioner kr. til nyt højteknologisk forskningsmiljø i Aarhus
Hvis nogle af verdens største udfordringer inden for eksempelvis energi, klima, fødevarer og sundhed skal løses, så skal der udvikles nye avancerede materialer. Det kan være billige og effektive batterier eller katalysatorer, der kan omdanne biomasse til vigtige kemikalier.
Et nyt ESS-fyrtårnsmiljø på Aarhus Universitet, ”SMART - Structure of MAterials in Real Time”, får nu 34,5 millioner kroner til at udnytte de afgørende nye, teknologiske forskningsmuligheder inden for materialeforskning. Forskningsmuligheder, der i fremtiden bliver tilgængelige med de avancerede neutronstrålingsinstrumenter på European Spallation Source (ESS) i Lund i Sverige.
SMART er det første fyrtårnsmiljø, der fokuserer på at udnytte Danmarks store investering i ESS, og målet er at blive internationalt førende inden for materialeforskning.
SMART har både stort grundvidenskabeligt potentiale og store erhvervs- og innovationsmæssige muligheder. En lang række danske virksomheder som Haldor Topsøe, Grundfos, Novo Nordisk og Danfoss har vist interesse for miljøet.
- Det bliver banebrydende forskning, hvor vi er ude på kanten af det kendte og på udkig efter helt nye materialer. Det er et rigtig godt eksempel på, at grundforskningen, hvor vi tager nogle chancer og ikke kender endemålet, er en forudsætning for, at vi kan løse store samfundsudfordringer. Det vil på sigt give vores virksomheder et forspring, når vi får de første videnskabelige gennembrud. Det bliver fantastisk spændende at følge forskernes arbejde fremover, siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers.
De 34,5 millioner kroner til SMART er afsat som en del af ”Aftale om fordeling af forskningsreserven i 2018” mellem regeringen, S, DF, RV og SF.
Etableringen af ESS-fyrtårnsmiljøer indgår som et konkret initiativ i Regeringens forsknings- og innovationspolitiske strategi og udgør et af hovedforslagene i den danske ESS-strategi. Fyrtårnsmiljøerne skal være med til at opbygge den nødvendige kapacitet på områder af strategisk betydning for dansk forskning og erhvervsliv.
- Læs Regeringens forsknings- og innovationspolitiske strategi
- Læs mere om Uddannelses- og Forskningsministeriets arbejde med ESS
Om SMART - Structure of MAterials in Real Time:
- SMART vil være fysisk forankret på Aarhus Universitet i et internationalt forskningsmiljø og blive ledt af professor Bo Brummerstedt Iversen.
- Konsortiet bag SMART består af: Aarhus Universitet (hovedforslagsstiller), Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, Syddansk Universitet, Roskilde Universitet, Aalborg Universitet, Teknologisk Institut og Haldor Topsøe
- Andre interesserede parter i forslaget er: Grundfos A/S, Danfoss A/S, Velux A/S, FLSmidth A/S, Kamstrup A/S, Novo Nordisk A/S, Frisch aps, TEGnology aps
For yderligere oplysninger, kontakt:
Uddannelses- og forskningsministeren: Pressesekretær Jakob Sejr Teichert, Uddannelses- og Forskningsministeriet, tlf: 7231 9503, email: jte@ufm.dk
Handlinger tilknyttet webside