73 millioner til højteknologisk infrastruktur til forskning
Ny og bedre medicin og bioteknologi, universets fortid og byggesten, og elektronik som for eksempel mobiltelefoner, der ikke går ud eller går i stykker, når det er meget koldt eller vådt.
Det får danske forskere bedre muligheder for at undersøge med bevillinger til tre nye forskningsinfrastrukturer med Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet i spidsen.
-Hvis vi skal være en forskningsnation i den absolutte verdenselite, så har danske forskere i stigende grad brug for højteknologiske faciliteter. Derfor er det vigtigt, at vi investerer i den infrastruktur, som de skal bruge. Alle tre nye forskningsinfrastrukturer kan være med til at gøre vores liv og hverdag nemmere, siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers.
X-Power:
- Der gives 31,15 mio. kr. til X-Power, som er et nyt nationalt center for pålidelighedstest af effektelektronik.
- X-Power er et samarbejde ledet af Aalborg Universitet med deltagelse af Syddansk Universitet, FORCE Technology, Danmarks Tekniske Universitet og Aarhus Universitet. Centret placeres ved Aalborg Universitet og med afdelinger ved Syddansk Universitet i Odense og Sønderborg.
- Det giver mulighed for test og analyse af fejlmekanismer i effektelektroniske systemer og komponenter.
- Det vil eksempelvis blive muligt at teste effektelektroniks pålidelighed i forhold til forskellige stressfaktorer såsom temperatur, fugt, vibrationer og el-net-grænseflader.
EMBION:
- Der gives 30,76 mio. kr. til EMBION, som er en forskningsinfrastruktur for cryo-elektronmikroskopi på biologiske materialer.
- EMBION er et samarbejde ledet af Aarhus Universitet med deltagelse af Københavns Universitet, Syddansk Universitet og Statens Serum Institut.
- Teknologien muliggør bestemmelse af strukturer af store biologiske molekyler såsom proteiner, RNA og DNA.
- Samtidig baner den vejen for udvikling af proteinbaserede lægemidler samt udvikling i produktion af fødevarer, grøn kemi, industrielle enzymer samt nye proteinbaserede materialer.
CERN-UP:
- Der gives 11,2 mio. kr. til CERN-UP, som er en opgradering af faciliteterne til eksperimenter med dansk deltagelse på CERN – Det Europæiske Center for Højenergifysik.
- CERN-UP er et samarbejde ledet af Københavns Universitet med deltagelse af Danmarks Tekniske Universitet, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet.
- CERN er en international organisation med hovedsæde i Schweiz og er verdens største forskningsinfrastruktur. CERN er i øjeblikket i gang med en større opgradering – især af flagskibet, den 27 km lange Large Hadron Collider (LHC), som forventeligt står på indtil år 2025 og finansieres af CERN's medlemslande.
- Når opgraderingen står færdig, så er det forventningen, at der kan laves målinger, der gør os klogere på, hvad de ukendte 95 procent af stoffet og energien i universet egentligt består af.
X-Power, EMBION og CERN-UP er alle finansieret af Puljen til Forskningsinfrastruktur på baggrund af Dansk Roadmap for Forskningsinfrastruktur 2015.
For yderligere oplysninger, kontakt:
Pressesekretær Jakob Sejr Teichert, tlf: 7231 9503, e-mail: jte@ufm.dk
Kontorchef Lars Christensen, Styrelsen for Forskning og Uddannelse, tlf: 7231 8472, e-mail: lach@ufm.dk
Handlinger tilknyttet webside