Gå til indhold

Studieoptag: Tusindvis af drømme i opfyldelse

27. juli 2018
64.943 unge får i morgen tilbudt en plads på en af landets videregående uddannelser. Tillykke - nu skal drømmen udleves, lyder beskeden fra Tommy Ahlers. Han opfordrer de unge til at følge deres nysgerrighed, pakke perfekthedskulturen væk, og udforske de mange muligheder, som en uddannelse giver.

I morgen får tusindvis af unge ansøgere ét af deres uddannelsesønsker opfyldt. Det samlede optag ligger i år stabilt på i alt 64.943 studerende, hvilket er 0,3 pct. lavere end sidste år, og svarer til et fald på 222 personer. Hele 81 pct. af de optagne er blevet optaget på deres første prioritet.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers ønsker de kommende studerende tillykke med at have truffet et vigtigt valg.

- Tillykke til de mange, der har taget en stor beslutning om at begynde på en videregående uddannelse. Det giver flere muligheder og frihed til at skabe det gode liv. Jeg håber, de kommende studerende vil nyde det, kaste al deres energi ind i studiet og dykke ned og fordybe sig, siger Tommy Ahlers.

Uddannelses- og forskningsministeren opfordrer de kommende studerende til at lægge noget af den perfekthedskultur væk, som studietiden er for nogle unge.

- For mange stresser over at være perfekte og jagte 12-tallerne. Men et studie handler om at følge sin nysgerrighed, dygtiggøre sig, og ikke være så nervøs for at skulle være perfekt. Hvis vi ikke tør fejle en gang imellem, går vi glip af muligheden for at blive klogere og tænke nyt - det gælder både på studiet og på arbejdsmarkedet, siger Tommy Ahlers.

I alt 20.291 ansøgere har ikke fået deres drøm om en studieplads opfyldt. 10.526 af dem, fordi de ikke opfylder adgangskravene på nogen af de søgte uddannelser. Og de resterende 9.765 er afvist på grund af, at der ikke er studiepladser nok på de uddannelser, de har søgt.

- Det er ikke en sjov dag for dem, der ikke har fået en plads, men der er stadig muligheder for at komme i gang med en uddannelse. Man kan supplere, så man opfylder adgangskravene næste år. Og så kan man se, om der er ledige pladser på en uddannelse, som er beslægtet med den, man har søgt optagelse på – evt. et andet sted i landet. Der er mange veje til at opfylde drømmen, og det perfekte studievalg findes sjældent, siger Tommy Ahlers.

For de studerende, der har fået afslag på optag, kan ledige pladser findes fra d. 28. juli på: ufm.dk/optag/ledige-pladser

Fakta: Optag på de videregående uddannelser

28. juli: Alle ansøgere får svar på deres ansøgning. Uddannelses- og Forskningsministeriet offentliggør KOT-hovedtal på: ufm.dk/optag

28. juli: Ledige pladser: Uddannelser med ledige pladser, der stadig kan søges, kan findes på: ufm.dk/optag/ledige-pladser

1. september: Studiestart for de fleste uddannelser (en række uddannelser har også studiestart 1. februar).

Oktober: Resultatet af optagelsens 2. runde og dermed endelige optag opgøres. Mellem 1. og 2. runde vil nogle ansøgere takke nej til tilbudte pladser, mens andre vil søge ledige pladser.

Søgning og optag i 2018

Det samlede søgningstal var 89.759 ansøgere.
64.943 ansøgere bliver per 28. juli tilbudt en studieplads ved en videregående uddannelse.

Søgning og optag i 2017

Det samlede søgningstal var 91.539 ansøgere.
65.165 ansøgere blev per 30. juli tilbudt en plads ved en videregående uddannelse.
62.209 ansøgere var per 1. oktober 2017 påbegyndt en videregående uddannelse.


For yderligere oplysninger, kontakt:

Henvendelser til uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers: Pressekonsulent Trine Søndergaard, 7231 8009,

Henvendelser vedrørende tallene: Kontorchef Jens Storm, Analyse, Statistik og Den Koordinerede Tilmelding, Styrelsen for Forskning og Uddannelse: 7231 7982,

Handlinger tilknyttet webside