Gå til indhold

Hvordan lyder Danmark?

24. april 2019
Forskningsprojektet Lyden af Danmark vil have danskerne til at gå udenfor og optage lyde fra deres nærområde på deres mobil. Kunstig intelligens vil analysere lydene, der skal danne et lydkort over Danmark. Både natur- og menneskeskabte lyde i hele det danske landskab skal kortlægges.

Hele den danske befolkning skal på arbejde for at hjælpe forskere, når det store forskningsprojekt Lyden af Danmark sættes i gang den 24. april. Ved hjælp af en mobiltelefon skal danskerne optage lyde, når de færdes udenfor. Det kan være på vej til arbejde, i skolegården, på skovturen eller et helt andet sted. Det er første gang nogensinde, at lydene for et helt land kortlægges.

- Lyden af Danmark er et rigtig spændende eksempel på, hvordan helt almindelige mennesker kan bidrage til at skabe ny banebrydende forskning til gavn for vores fælles fremtid. Teknologien giver os hele tiden nye muligheder for at forstå vores verden og bidrage til samfundet. Lyden af Danmark bliver til i en kombination af ny teknologi og danskernes nysgerrighed og initiativ. Det er en fremsynet, innovativ og demokratisk måde at drive forskning på, siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers.

- Vi ved helt grundlæggende ikke, hvilke lyde der omgiver os. Vi ved ikke, hvordan natur- og menneskeskabte lyde er fordelt i Danmark, og vi forstår ikke, hvordan lydene påvirker os. Det har vi brug for, at Danmarks befolkning hjælper med at afdække. Det er let at deltage – det kræver kun en mobiltelefon og 30 sekunder af din tid. Det er både sjovt, og så har det stor betydning, når vi skal tage stilling til, hvilket lydmiljø vi ønsker os i fremtiden. Lyden af Danmark kortlægger for første gang nogensinde lydene for et helt land, siger leder af forskningsprojektet Professor Carsten Rahbek.

Målet er, at op mod 100.000 danskere vil optage lyden af deres lokalmiljø eller lyden fra steder, de besøger. Der skal optages 30 sekunders udendørs lyd, og man kan lave lige så mange optagelser, som man vil. Alle kan deltage i projektet – unge som gamle, i by og på land. Kvaliteten af projektet vil kun blive bedre af, at der er stor geografisk spredning, mangfoldighed i den indsamlede data, og af at der bliver indsamlet rigtig meget lyddata.

Lydene, som danskerne optager, opsamles i en database, hvor en kunstig intelligens sorterer alle lyddata. Deltagerne skal også være med til at udvikle den kunstige intelligens. På længere sigt vil lyddata danne grundlag for forskellige forskningsprojekter om lyd f.eks. menneskets indflydelse på lydbilledet i de danske landskaber og miljøer, effekter på naturen og effekter på helbred.

H.K.H. Kronprinsesse Mary optager lydklip

Lyden af Danmark bliver skudt i gang til åbningen af videnskabsfestivalen Forskningens Døgn den 24. april ved Peter Lieps Hus i Dyrehaven. Her vil H.K.H. Kronprinsesse Mary sammen med uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers og forsker Carsten Rahbek optage lydklip til Lyden af Danmark. Anna Linn Lundsgaard fra DR Ultra er vært for åbningen, hvor skolebørn, som i deres natur og teknik-undervisning har testet aktiviteterne i Forskningens Døgns skoleprogram TÆT PÅ LYD, deltager.

Lyden af Danmark er et forskningsprojekt udviklet af Center for Makroøkologi, Evolution og Klima (CMEC) i samarbejde med Uddannelses- og Forskningsministeriet, DTU Compute, SDU og Carlsbergfondet og med støtte fra Carlsberg Mindelegat.

Logoer Lyden af Danmark


For yderligere oplysninger, kontakt:

Projektleder, Professor Carsten Rahbek
Center for Makroøkologi, Evolution og Klima
Mobil: 40963967
E-mail: crahbek@bio.ku.dk

Pressekonsulent Nynne Jespersen Lee, tlf.: 7231 8107, e-mail: nljl@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside