Gå til indhold

Praktisk information

Læs hvem der kan deltage i Green Challenge, hvordan man vinder, og hvad man kan vinde m.v.

Hvem kan deltage?

Alle forskere, der er ansat på en offentlig forskningsinstitution i Danmark, kan deltage i konkurrencen. Forskerne vil kunne sammensætte hold med deltagere fra danske eller udenlandske universiteter, virksomheder og lignende.

Hvordan vinder man konkurrencen?

Det vil være muligt at tilmelde sig konkurrencen fra medio 2020. Forslag til en forskningsløsning skal sendes ind senest august 2023. Løsningsforslagene vil blive vurderet af et internationalt bedømmelsespanel ud fra, i hvilket omfang de bidrager til at løse udfordringen. Det skal være teknologisk og kommercielt realistisk, at løsningen kan skaleres og så vidt muligt udrulles bredt i Danmark i 2030.  Forhåbningen er, at vinderløsningen i hver kategori medfører en mærkbar reduktion af den danske klima- og miljøbelastning. Yderligere skal deltagerne sandsynliggøre, at det både er teknologisk og kommercielt realistisk, at løsningen kan udrulles globalt i 2035.

Vurderingskriterierne vil bestå i hhv.:

  • Forventet reduktion af klima- og miljøbelastningen 
  • Kvalitet i forskning og innovation, f.eks. forskningshøjde og nyhedsværdi ift. state of the art, teknologisk performance og fremskridt ift. hidtidig best practice
  • Sandsynlighed for, at løsningen kommer ud og virker i bred skala inden for en overskuelig fremtid, f.eks. størrelsen af en potentiel global efterspørgsel, forventet markedspris ift. eksisterende alternativer og risiko/realisme i projektet.

Hvad vinder man?

Det hold, der inden for hver af de tre samfundsudfordringer finder den bedste og mest banebrydende løsning, vil vinde en præmie på 9 mio. kr.

Præmien skal primært gå til at få forslaget omsat til en konkret løsning, der kan komme ud på markedet og bruges - så den kan gøre en forskel. Præmien kan inden for de statsstøtteretlige rammer gå til:

  • Videreudvikling af løsningen på forskningsinstitutionen i forbindelse med primære forskningsaktiviteter f.eks. til anden forskning i tilknytning til løsningen, yderligere validering af tidligere resultater, teknologioptimering og test af prototyper.
  • Etableringsstøtte (maks. 6 mio. kr.) til en ny og uafhængig virksomhed, der kan kommercialisere løsningen.

En mindre del af præmien (op til 200.000 kr. pr. person og max. 1 mio. kr. pr. hold) vil være en personlig pengepræmie.

Konkurrencens tidsforløb

  • Opslag for konkurrencen offentliggøres inden for de kommende måneder.
  • Interesserede konkurrencedeltagere kan indsende en interessetilkendegivelse medio 2020.
  • Konkurrencen vil køre frem til august 2023, hvor hvert hold skal indsende deres forslag til løsning.
  • Ultimo 2023 vil vinderløsningerne blive udvalgt.

Yderligere information

I løbet af de kommende måneder åbnes der op for tilmeldinger.

I den forbindelse vil der også komme mere information om:

  • De konkrete regler for deltagelse og sammensætning af hold
  • Nærmere bedømmelseskriterier
  • Nærmere regler for anvendelse af præmie

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 25. marts 2019