Gå til indhold

Åbning for dansk medværtskab for europæisk forskningsanlæg

07. april 2008
Der er konkurrence om at blive værtsregion for et muligt europæisk forskningsanlæg, ESS. Danmark har forsknings- og erhvervsmæssig interesse i, at anlægget bliver placeret i Øresundsregionen. Derfor går regeringen nu aktivt ud og støtter Sverige.
– Der er konkurrence om at blive værtsregion for et muligt europæisk forskningsanlæg, ESS. Danmark har en klar forsknings- og erhvervsmæssig interesse i, at anlægget bliver placeret i Øresundsregionen. Derfor går regeringen nu aktivt ud og støtter Sverige heri, siger videnskabsminister Helge Sander.

Regeringens beslutning skal ses i lyset af en forventet intensivering af de europæiske drøftelser i sidste halvår af 2008 om en mulig etablering af ESS. Etableringen anslås at tage op imod ti år og koste ca. 11 mia. d.kr.

Regeringen har samtidig besluttet at undersøge de konkrete betingelser for dansk deltagelse i – og et eventuelt dansk medværtskab for – ESS i Øresundsregionen.

Derfor indledes forhandling med de svenske myndigheder, der arbejder for at sikre værtskabet for ESS, European Spallation Source, som vil blive verdens førende anlæg til neutronbaseret forskning. Anlægget vil være en avanceret superlup i forhold til bl.a. materialer og biologiske og medicinske systemer.

Til at forestå forhandlingerne har regeringen etableret en særlig task force med tidligere departementschef og afgående direktør for Det kgl. Teater, Michael Christiansen, som formand, og deltagelse af direktør Jørgen Kjems, DTU.

Herudover vil embedsmænd fra Videnskabsministeriet deltage i task forcen. I tilknytning hertil vil der blive etableret en mindre ekspertgruppe bestående af forskere og erhvervsrepræsentanter samt en tværministeriel referencegruppe.

– Der er forskellige muligheder for dansk involvering i et ESS-forskningsanlæg i Øresundsregionen. For at afklare den politiske opbakning til et større eller mindre dansk engagement er det væsentligt, at vi har klarlagt ikke mindst de økonomiske betingelser og danske samspils-potentialer ved engagementet.
– En etablering af ESS i Sydsverige vil få betydning for ikke alene Øresundsregionen, men hele Danmark, og give nye muligheder også for de øvrige skandinaviske lande og Østersø-regionen som helhed, siger Helge Sander.

Videnskabsminister Helge Sander kan kontaktes gennem Videnskabsministeriets informationschef Allan Boldt, tlf.: 3392 9739, abo@vtu.dk.

Handlinger tilknyttet webside