Det Danske Universitetscenter i Beijing skal:
- Skabe større synlighed af dansk forskning og uddannelse i Kina
- Intensivere dansk-kinesisk samarbejde på forskningsområdet
- Forbedre danske studerendes muligheder for at læse i Kina
- Øge rekrutteringen af dygtige kinesiske forskere og studerende til Danmark
Aktiviteter
Universitetscenteret vil udgøre rammen for forskningsaktiviteter samt kandidat- og ph.d.-uddannelse inden for prioriterede fagområder. Endvidere etableres praktikrelationer mv. til danske virksomheder i såvel Kina som Danmark.
Centeret etableres over en periode fra 2009 til 2013. I 2013 planlægges centeret at have en dimensionering på 100 forskere, 75 ph.d.-studerende og 300 kandidatstuderende, hvor ca. halvdelen kommer fra Danmark.
Centerets fysiske rammer
Der vil blive opført en markant bygning til Universitetscenteret i Beijing med et auditorium, undervisningslokaler og kontorfaciliteter. Universitetscenteret placeres på en ny campus ved Yanqihu, ca. 60 km nord for den Himmelske Freds Plads og 30 minutters kørsel fra Beijings lufthavn.
Deltagende danske universiteter
Alle otte danske universiteter medvirker til Universitetscenteret i Beijing:
- Copenhagen Business School
- Danmarks Tekniske Universitet
- IT-Universitetet
- Københavns Universitet
- Roskilde Universitet
- Syddansk Universitet
- Aalborg Universitet
- Aarhus Universitet
Kinesisk partner–universitet (GUCAS)
Det Danske Universitetscenter vil blive drevet i samarbejde med Universitetet for det Kinesiske Videnskabsakademi (Graduate University of Chinese Academy of Sciences), som har hovedsæde i Beijing. Universitetet fungerer som ankerpunkt for uddannelsesaktiviteterne på det Kinesiske Videnskabsakademis 116 sektorforskningsinstitutioner fordelt på 20 provinser. Danske forskere på centeret får derfor adgang til et stort netværk af forskningsinstitutioner i hele Kina.
Det Kinesiske Videnskabsakademi er allerede den største samarbejdspartner i Kina for danske forskere. I perioden 2001-2005 medvirkede akademiets sektorforskningsinstitutioner i over 13 pct. af alle dansk-kinesiske videnskabelige sampublikationer.
Fagområder
Centeret forventes at have fokus på følgende fagområder:
- Bioteknologi, sundhed og biomedicin
- Nanovidenskab og -teknologi
- Vedvarende energi, klima og miljø
- Informations- og kommunikationsteknologi
- Jordbrugs- og fødevareteknologi
- Virksomhedsledelse, samfundsforskning og læring
- Design og arkitektur
Forskning og uddannelse i Kina
Siden 1999 er Kinas udgifter til forskning og udvikling (FoU) vokset over 20 pct. om året, og i 2006 opnåede Kina en position som det land i verden, der næst efter USA investerer mest i FoU.
I 1997 var der indskrevet 3,2 millioner studerende på universiteter i Kina. I dag er dette tal vokset til ca. 16 millioner, hvilket er næsten lige så mange universitetsstuderende som de 27 EU-lande tilsammen (ca. 18 mio.).