Gå til indhold

Danmark tilslutter sig nye ESA-programmer

27. november 2008
Dansk deltagelse i flere rumbaserede klimaprogrammer, i det videnskabelige arbejde på den internationale rumstation samt det europæiske Mars-program, herunder en robotmission til Mars.

Dansk deltagelse i flere rumbaserede klimaprogrammer, i det videnskabelige arbejde på den internationale rumstation samt det europæiske Mars-program, herunder en robotmission til Mars.

Danmark har i dag onsdag den 26. november ved Den europæiske rumorganisation ESA's konference i Haag i Nederlandene tilmeldt sig en række nye og løbende rumprogrammer.

– Det er godt, at vi allerede nu kan se globaliseringspenge komme i arbejde i konkrete projekter og programmer, der inden for en overskuelig årrække vil give nye og spændende forskningsresultater, siger videnskabsminister Helge Sander.
– Rumbaserede observationer er en generel forudsætning for vores forståelse af klimaforandringer og konsekvenserne af disse forandringer.

Mest interessant for Danmark er tilmeldingen til programmet ELIPS (European Programme for Life and Physical Sciences) med 69 mio. kr. Med tilslutningen til programmet er der banet vej for udvikling og placering af et dansk atmosfæreobservatorium, kaldet ASIM, udvendigt på den internationale rumstation ISS.

ASIM bliver et instrument, der skal observere og filme, indtil for få år siden ukendte, vejrfænomener i den øvre atmosfære – f.eks. kæmpelyn på op til 100 km længde, der skyder opad i atmosfæren og ikke ned mod jorden, som det normalt kendes ved tordenvejr. Fænomenerne menes at have betydning for atmosfærens sammensætning og deraf klimaet, og resultaterne vil indgå som ny og vigtig viden i fremtidige klimamodeller.

ASIM er muliggjort af de nye midler til rumforskning, som er et resultat af finanslovsforhandlingerne. De ekstra penge har endvidere muliggjort dansk deltagelse i et nyt klimaforskningsprogram, Climate Change Initiative, som bl.a. skal systematisere de seneste 30 års jordobservationsdata og derved gøre dem tilgængelige for forskerne.

Dertil kommer, at Danmark har kunnet øge den danske deltagelse i EU's og ESA's store fællesprogram for klimaovervågning, GMES (Global Monitoring for Environment and Security).

Med de danske prioriteringer ved ministerkonferencen udgør de danske ESA-bidrag til klimarelaterede programaktiviteter ca. 60 procent af Danmarks deltagelse i ESA's ikke-obligatoriske aktiviteter.

Et markant løft for dansk rumfart

Direktør for DTU-Space Eigil Friis-Christensen, der også er formand for sammenslutningen af danske rumforskningsinstitutioner og rumfartsvirksomheder i Dansk Rumkonsortium, udtrykker tilfredshed med regeringens prioritering af de danske rumfartsbevillinger.

– De nye midler vil give danske forskere og virksomheder helt nye muligheder for at få indflydelse på ESA's programmer og medføre et markant løft for dansk rumfart inden for klimaovervågning og -forskning, siger Eigil Friis-Christensen.

Blandt de øvrige ESA-aktiviteter, som Danmark tilmeldte sig under konferencen, er bl.a. den fortsatte udbygning og udnyttelse af Den internationale rumstation ISS. Danmark vil over de næste fem år bidrage med ca. 100 mio. kr. til rumstationen, herunder til fortsat videnskabelig udnyttelse af det europæiske rum-laboratorium Columbus. Endvidere har Danmark afsat 20 mio. kr. til deltagelse i ESA's udforskning af Mars, herunder en planlagt robotmission til Mars i 2016.

Danmark opretholder samtidig niveauet for deltagelsen i ESA's teknologi- og telekommunikationsprogrammer og fortsætter samtidig den danske deltagelse i udviklingen af nye europæiske løftraketter og næste generation af satellitnavigationsteknologier.


For yderligere information kontakt Forsknings- og Innovationsstyrelsen, specialkonsulent Gorm Petersen, tlf.: 4088 6360, gpe@fi.dk

Handlinger tilknyttet webside