Gå til indhold

Elite-satsning: En halv mia. kr. til sundhed og ren energi

17. december 2008
Videnskabsminister Helge Sander har tildelt fire store forsknings-satsninger knap en halv mia. kr. efter skarp konkurrence blandt 28 projektansøgninger fra universiteterne og bedømmelse af internationalt ekspertpanel.

Videnskabsminister Helge Sander har tildelt fire store forsknings-satsninger knap en halv mia. kr. efter skarp konkurrence blandt 28 projektansøgninger fra universiteterne og bedømmelse af internationalt ekspertpanel.

– Dansk forskning får et internationalt løft med fire nye, ambitiøse forsknings-satsninger: Om at forstå hjernen bedre, designe kunstige biologiske systemer, lagre solenergi og forebygge livsstilsygdomme. Det er en meget lovende start for en helt ny måde at fordele bevillinger til elitesatsninger, siger videnskabsminister Helge Sander.

Forskningspuljen har været åben for ansøgninger fra de enkelte universiteters ledelser, som i alt har indsendt 28 forslag til store forskningssatsninger på områder, som er fagligt vigtige for det enkelte universitet og for dansk forskning.

– I stedet for de mange, mindre forskningsbevillinger har vi her for første gang fokuseret og givet universiteterne mulighed for få, men store satsninger, som for alvor vil få international gennemslagskraft, siger Helge Sander.

Et internationalt ekspertpanel har bedømt de 28 ansøgninger blandt andet på baggrund af uafhængige fageksperters udtalelser. Panelet har elleve medlemmer med rektor, professor Jarle Aarbakke fra Norge som formand.

Ekspertpanelet har givet ansøgningerne karakter – fra 1 til topkarakteren 5. Af de 28 ansøgninger har fire fået tildelt topkarakter. Disse fire ansøgninger er nu blevet godkendt af videnskabsministeren.

– Der ligger et stort forarbejde i universiteternes ansøgninger og den meget grundige faglige vurdering. Til gengæld kan vi nu igangsætte fire forskningssatsninger, som kan bringe dansk forskning helt i front internationalt inden for meget væsentlige områder, siger Helge Sander.

Hvert projekt vil i alt modtage ca. 120 mio. kr. for perioden 2009-2013, og ekspertpanelet står for en midtvejs-evaluering i 2011. Fokus for de fire projekter er:

– Hjerne, kultur og sygdom

En meget bred forskningstilgang til hjernens funktion, sygdomme og udvikling i samspillet med blandt andet vores kultur er omdrejningspunktet for én af de fire store satsninger, som modtager støtte. Ved Aarhus Universitet skal blandt andet fysikere, musikforskere, antropologer og læger øge vores forståelse af hjernen og dermed styrke muligheden for at bevare og genvinde hjernefunktion og livskvalitet ved sygdom.

– Fagre nye biologi

At designe og bygge kunstige biologiske systemer med nye funktioner er målet for Københavns Universitet med en anden tilgodeset satsning: Syntetisk biologi. Hermed kan der skabes grundlag for udvikling af personlig medicin, produktion af bæredygtig energi mv., og det tværvidenskabelige spænder fra kemi over bio-fysik, nanoteknologi og molekylær neurobiologi og plantebiologi.

– Solenergi på lager

Danmarks Tekniske Universitet vil opbygge alliancer med førende internationale forskningscentre gennem det tilgodesete forskningsprojekt om lagring af bæredygtig energi. For at omsætte blandt andet solenergi til en kemisk energibærer, ved hjælp af en katalysator, skal der udvikles nye katalysatorer og processer til energiomdannelse for en række bæredygtige energikilder.

– Fødevarer, fitness og farmaci

Nutidens svøbe af livsstilsygdomme rammer stadig flere: Dårlige spisevaner, for lidt fysisk aktivitet og gener, som giver grobund for fedme, sukkersyge og medfølgende hjertesygdomme. En tværvidenskabelig forsknings-satsning ved Københavns Universitet skal udvikle nye metoder til at forebygge og helbrede disse sygdomme.

Ny konkurrencemodel

Den nye måde at tildele forskningsmidler til store elitesatsninger på har fået titlen UNIK, som står for UNiversitetsforskningens InvesteringsKapital. Det særlige ved UNIK-puljen er, at det er universiteterne som institutioner – og ikke de enkelte forskere – der konkurrerer om midlerne.

Ekspertpanelet vurderer, at UNIK-puljen er en meget lovende bevillingsmodel, som vil give forsknings-satsninger på internationalt niveau og medføre flere synergier og større forskersamarbejde, end de traditionelle bevillingsmodeller.


Videnskabsminister Helge Sander kan kontaktes gennem Videnskabsministeriets informationschef Allan Boldt, tlf.: 3392 9739, abo@vtu.dk

Yderligere oplysninger om UNIK-forskningspuljen og/eller ekspertpanelets arbejde kan fås ved henvendelse til Forsknings- og Innovationsstyrelsen, chefkonsulent Trine Bendix Knudsen, tlf.: 7226 5612, tbk@fi.dk

Handlinger tilknyttet webside