EU på vej mod et indre marked for viden
EU skal bruges i kampen mod de store samfundsmæssige udfordringer som f.eks. klimaforandringer, miljøkatastrofer og kroniske sygdomme. Derfor sætter medlemslandene nu turbo på planerne om at skabe et indre marked for viden med fælles forskningsprogrammer og med flere frihedsgrader til forskerne. Viden skal introduceres som den "femte frihed", der frit kan krydse grænserne inden for EU – ved siden af varer, tjenesteydelser, kapital og mennesker.
Det var hovedbudskabet, da EU's 27 forskningsministre fredag mødtes i Bruxelles.
– Vi har i EU-kredsen i dag aftalt at forstærke arbejdet for et indre marked for viden. Det skal gøres endnu mere interessant og nemmere for forskere at flytte rundt i EU, så de kan udnytte alle muligheder for uddannelse og karriere i det europæiske forskningsrum. På den måde bliver vi bedre rustet til at imødegå fremtidens, fælles samfundsmæssige udfordringer, siger videnskabsminister Helge Sander.
Det gælder f.eks. bekæmpelsen af alvorlige sygdomme. Et emne, som fik særlig opmærksomhed på rådsmødet, da ministrene vedtog en fælles indsats mod de kroniske, aldersbestemte sygdomme som f.eks. Alzheimers.
– Bekæmpelsen af sygdomme som Alzheimers er en fælles udfordring, hvor EU-samarbejdet for alvor giver mening. Derfor har vi i dag aftalt at danne et forum for at samle de centrale folk, når det gælder forskning i Alzheimers. Formålet er at forene kræfterne, så vi bedre kan forstå, hvad der sker, når sygdommen bryder ud og – ikke mindst – hvordan den kan behandles, siger Helge Sander.
– Jeg er sikker på, at vi i Danmark står godt rustet til at deltage i det europæiske forskningsrum. Dels har vi en række spidskompetencer, der gør dansk forskning særlig interessant, f.eks. inden for miljø, energi og sundhed. Dels har vi allerede vedtaget en langsigtet globaliseringsstrategi med storstilede investeringer i fremtiden, siger Helge Sander.
Med henblik på at stimulere samarbejdet mellem den offentlige og private forskning i Europa benyttede videnskabsministeren mødet i Bruxelles til at foreslå en europæisk udgave af den danske ErhvervsPhD-ordning. Her går universiteter og private virksomheder sammen om uddannelse af forskere.
Videnskabsminister Helge Sander kan kontaktes via kommunikationschef Niels Hovmand på mobil: +45 4082 8958.
Handlinger tilknyttet webside