Færre – men stadigt yngre – optaget på universiteterne
Antallet af unge, der er optaget på universiteterne, er i år faldet med 12 procent i forhold til 2007. I alt 18.093 tilbydes i år plads på universiteternes bacheloruddannelser, og af dem er 62 procent under 22 år.
– Det er positivt, at så mange unge går hurtigt i gang med universitetsstudierne. Deres viden fra adgangsstudiet er intakt, og de vil hurtigere kunne komme i gang med spændende studie-, forsknings- og karrieremuligheder, siger videnskabsminister Helge Sander.
Andelen af unge under 22 år, som starter på universitetet, har været konstant stigende siden 2002, hvor den var 47 procent mod 62 procent i år.
Nedgangen i optag siden sidste år rammer i antal primært hovedområderne humaniora, samfundsvidenskab og naturvidenskab, mens teologi er relativt hårdest ramt. Der er kun fremgang inden for teknisk videnskab, og den hentes gennem et optag på 125 på RUCs nye humanistisk-teknologiske basisuddannelse.
– Der er grund til at glæde sig over en samlet fremgang til civil- og diplomingeniøruddannelserne på fire procent i et år, hvor færre unge søger de videregående uddannelser. Mange virksomheder melder om både kort- og langsigtede problemer med at skaffe nok ingeniører, siger Helge Sander.
Også i it-branchen er der konstateret mangel på medarbejdere med lange, videregående it-uddannelser. Årets optag til it-bacheloruddannelser falder med seks procent, men dog mindre end gennemsnittet. Dertil kommer efterfølgende optag til it-kandidat- og -masteruddannelser.
På medicinstudiet har optaget af svenske studerende stabiliseret sig og er nu reduceret til kun godt halvdelen af optaget for to år siden.
– Det er godt, at lidt flere danske studerende nu optages på medicinstudiet. Vi har en skarp adgangsbegrænsning, og det danske samfund har brug for de kommende læger til at dække behovet, siger Helge Sander.
Det generelle fald i optaget rammer i antal primært Københavns Universitet, Syddansk Universitet og Aalborg Universitet, men relativt rammes SDU hårdt efter et højt optag sidste år.
– Som jeg allerede har sagt under sommerens debat om de faldende ansøgningstal, vil vi nøje studere og analysere de konkrete tal for optaget på universiteterne. Det vil naturligvis også ske i en tæt dialog med universiteternes ledelser.
– Men jeg vil da gerne understrege, at optagetallene klart viser, at de skærpede, specifikke adgangskrav langt fra er eneste årsag til faldende optag.
– Længerevarende uddannelser under Undervisningsministeriet med uændrede optagelseskrav har også haft nedgang i optaget, og inden for universiteterne må uddannelser med uændrede optagelseskrav også starte efter sommerferien med færre studerende. Men vi vil naturligvis nu gå i gang med diverse analyser og dialogen med de involverede, siger Helge Sander.
Videnskabsministeren understreger, at det også er vigtigt at få et præcist indtryk af holdningerne hos de unge, som har en adgangsgivende eksamen, men som har valgt ikke at starte en universitetsuddannelse i år.
– Derfor vil jeg iværksætte en opinionsundersøgelse om dette blandt de 19-22 årige, som har den relevante adgangseksamen, men som ikke har søgt optagelse i år. Det er ikke nok med kloge gætterier – og måske et spil sorteper. Vi skal også have de reelle bevæggrunde på bordet, siger Helge Sander.
– Regeringen har fuld forståelse for, at nogle unge har brug for et eller til nød to sabbatår, hvilket også understreges med de nye regler næste år, som giver bonus for hurtig studiestart. Men i debatten om de faldende tal for optag på universiteterne har vi brug for mere sikker viden, ikke blot fornemmelser og vandrehistorier.
Videnskabsministeren understreger, at der fortsat er ledige pladser på en række af studierne på universiteterne, så skulle nogen have fortrudt, at fristen blev overskredet, uden at de fik søgt, kan man stadig nå at få vejledning om hurtig studiestart på de enkelte universiteter.
Årets optag på 18.093 omfatter ansøgere, som p.t. er i færd med at tage suppleringskurser for at opfylde de specifikke adgangskrav. Disse ansøgere har fået tilsagn om et betinget optag.
Videnskabsminister Helge Sander kan kontaktes gennem informationschef Allan Boldt, tlf.: 3392 9739, abo@vtu.dk, og pressemedarbejder Charlotte Holst, tlf.: 7226 5584, chhh@vtu.dk.
Handlinger tilknyttet webside