Gå til indhold

Finanslovsaftale afsætter tre milliarder kroner til Danmarks Grundforskningsfond

02. marts 2008
Det er godt, at Danmarks Grundforskningsfond med et indskud på tre milliarder kroner nu kan fortsætte i de kommende 25 år med samme høje aktivitetsniveau, som hidtil, siger videnskabsminister Helge Sander.
– Det er godt, at Danmarks Grundforskningsfond med et indskud på tre milliarder kroner nu kan fortsætte i de kommende 25 år med samme høje aktivitetsniveau, som hidtil. Fonden støtter grundforskningscentre, som huser stærke forskningsmiljøer med en markant, international profil, siger videnskabsminister Helge Sander.

I forbindelse med finanslovsforhandlingerne er regeringen, Dansk Folkeparti og Ny Alliance blevet enige om at indskyde tre milliarder kroner i år i Danmarks Grundforskningsfond. Dermed sikres fondens videreførelse i de næste 25 år.

For 2009 er der aftalt et uddelingsniveau for fonden på 275 millioner kroner Herefter giver kapitalindskuddet mulighed for et årligt uddelingsniveau på cirka 300 millioner kroner.

Aftalen betyder, at fonden får et langsigtet og stabilt arbejdsgrundlag, og at fonden samtidig bevarer sin uafhængighed. Endelig forenkles fondens finansiering, idet den fremover udelukkende vil kunne finansiere sine aktiviteter med midler fra grundkapitalen.

Danmarks Grundforskningsfond blev oprettet ved lov i 1991 som en selvejende fond med en grundkapital på to milliarder kroner. Fonden støtter eliten i dansk grundforskning, primært gennem støtte til oprettelse af grundforskningscentre eller Centres of Excellence på højeste internationale niveau for en fem-tiårig periode. Hidtil har fonden givet 68 grundforskningscentre tilsagn om i alt 3,8 milliarder kroner

Uden tilførsel af ny kapital ville fonden have opbrugt sine midler med udgangen af 2013, og allerede fra næste år ikke længere have kunnet igangsætte nye aktiviteter, fordi kapitalen ville have været bundet til finansiering af igangværende centre og aktiviteter.

Aftalen om Danmarks Grundforskningsfond finansieres gennem:

  • overførsel til fonden af 1,6 milliarder kroner fra staten (hvor rentetilskrivningen hidtil er gået til fondens udbetalinger)
  • for én milliard kroner salg eller omlægning af statslige aktiver og
  • ekstraordinære udlodninger på i alt 0,4 milliard kroner fra Investeringsfondene for Østlandene (IØ) og Investeringsfondene for Udviklingslandene (IFU).

Videnskabsminister Helge Sander kan kontaktes gennem Videnskabsministeriets informationschef Allan Boldt, tlf.: 3392 9739, abo@vtu.dk.

Handlinger tilknyttet webside