Fremtidspanelet: Gå helhjertet ind i internationaliseringen
Danmark skal gå helhjertet ind i internationaliseringen og bruge vores særlige styrkepositioner som rambuk. Det er ét af hovedbudskaberne i Fremtidspanelets netop offentliggjorte rapport "12 udfordringer for videnpolitikken".
– Danmark tilhører ikke – og kan ikke tilhøre – verdenseliten på alle hovedområderne. Derfor skal vi sætte internationalt samarbejde i højsædet, fastslår formand for Fremtidspanelet, direktør Lars Nørby Johansen.
På den baggrund anbefaler Fremtidspanelet blandt andet at kortlægge og fjerne lovgivningsmæssige barrierer for at udbyde danske uddannelser i udlandet og indgå internationale uddannelsesalliancer. Danske universiteter kan i dag have vanskeligheder med at indgå i internationale uddannelsesalliancer, fordi der her ofte opkræves uddannelsesafgifter.
Panelets øvrige hovedbudskaber er:
Vi skal have langt flere højtuddannede, og en forstærket indsats for at bryde den negative sociale arv kan rykke os et skridt i den rigtige retning.
Samtidig foreslår panelet et massivt løft i antallet af stipendier til dygtige udenlandske studerende. Indførelsen af studieafgifter for studerende fra tredjelande (lande uden for EU/EØS) risikerer ellers at blive en bremseklods for tiltrækning og fastholdelse af højtuddannet arbejdskraft til Danmark.
For at få flere højtuddannede danskere skal den negative sociale arv brydes. En stor gruppe unge får i dag ikke en lang videregående uddannelse, selvom de tilsyneladende har kvalifikationerne til det. Panelet foreslår derfor målrettede tiltag vedrørende rekruttering, vejledning, studiemiljø og undervisningsformer, som kan modvirke negativ social arv.
Vi skal være meget bedre til at dele viden mellem universiteterne og det øvrige samfund.
For at øge videndelingen mellem universiteterne og det øvrige samfund anbefaler panelet, at universiteterne gør videndeling til en ligestillet aktivitet på linje med forskning og uddannelse – bl.a. ved en modernisering af ansættelseskriterierne og belønning af aftaler om tilførsel af private forskningsmidler.
Der skal være vægt på rammestyring frem for detailstyring i videnpolitikken.
Endelig peger panelet på behovet for en øget rammestyring af universiteterne, som skal mærke samfundets opbakning og tillid. Men omvendt skal forskere, studerende og ledelse gøre sig klart, at der på lang sigt er en legitim forventning i samfundet om, at investeringerne i universiteterne omsættes i bedre uddannelser, ekspertise, nytænkning og dannelse.
I en kommentar til Fremtidspanelets rapport siger videnskabsminister Helge Sander:
– Det er en spændende rapport, som sætter fokus på Danmarks udfordringer. Jeg hæfter mig særligt ved, at vi skal gøre mere for at bryde den negative sociale arv. Det er et emne, jeg er meget optaget af. Der skal være lige muligheder for alle i vidensamfundet, og som arbejdsmarkedssituationen er i øjeblikket, har vi slet ikke råd til at lade gode kræfter gå til spilde.
– Jeg ser frem til en intens dialog og diskussion med alle interesserede – borgere og virksomheder, forskere og studerende, universitetsledelser og interesseorganisationer samt Folketingets partier – om, hvordan vi bedst følger op på Fremtidspanelets rapport, siger Helge Sander.
For at markere Videnskabsministeriets første 2.000 dage nedsatte Helge Sander den 21. maj sidste år Fremtidspanelet, der blev bedt om at udpege de væsentligste udfordringer, som Danmark skal tackle i de næste 2.000 dage.
Yderligere kommentarer til panelets rapport kan fås ved henvendelse til:
Panelets formand, direktør Lars Nørby Johansen, tlf. 2960 6071, lnj@falck.dk.
Videnskabsminister Helge Sander kan kontaktes via informationschef Allan Boldt, tlf. 3392 9739, abo@vtu.dk.
Medlemmer af Fremtidspanelet:
- Lars Nørby Johansen (formand), direktør.
- Soulaima Gourani, bærer BNY-titlerne "Talent2004" og "Rising Star 2004", medvirker i bøgerne "Succes Piloterne" og "PowerQvinder".
- Charlotte Sahl-Madsen, CEO, Danfoss Universe A/S.
- Jørgen Ørstrøm Møller, Visiting Senior Research Fellow, ISEAS, Singapore. Tidl. dansk ambassadør i bl.a. Singapore.
- Klaus Mølmer, centerleder og professor i kvantefysik ved Aarhus Universitet.
- Søren Bo Nielsen, professor i økonomi ved CBS.
- Johannes Riis, mag.art., litterær direktør på Gyldendal.
- Katrine Worsaae, forskningslektor i zoologi ved Marinbiologisk Laboratorium, Københavns Universitet.
Handlinger tilknyttet webside