Nyt europæisk forskningsanlæg skal være et reelt Øresundsprojekt
– Hvis det lykkes at etablere nyt forskningsanlæg i verdensklasse til 11 mia. kr. i Lund og dermed i Øresundsregionen, har vi sikret en ESS-afdeling på den danske side af Øresund. Dermed opnår vi det bedst mulige samspil med de øvrige danske forsknings- og innovationsaktiviteter, siger Helge Sander.
Det er resultatet af et halvt års drøftelser mellem Danmark og Sverige, som følge af Danmarks opbakning til etablering af ESS – European Spallation Source – i Lund i Sverige. Forhandlingsresultatet indebærer, at med ESS i Lund etableres et data- og softwarecenter på dansk side af Øresund, som står for ESS-aktiviteterne på dette område. Et sådant center vil beskæftige ca. 60-65 teknikere og forskere.
Danmark og Sverige er endvidere enige om, at en teoriafdeling, knyttet til ESS, med fordel kan placeres i Danmark, og at Danmark sikres en fast plads i ESS-organisationens styrende organer.
– Der har været udvist velvilje og forståelse fra svensk side for at afklare et grundlag for et evt. dansk medværtskab for ESS, så forskningsanlægget kan blive et reelt Øresundsprojekt. Og regeringen er overbevist om, at ESS kan give en markant positiv effekt i Danmark, både forsknings-, innovations- og uddannelsesmæssigt, siger Helge Sander.
– Men der er naturligvis fortsat skarp konkurrence om at blive værtsregion for ESS. Og Danmark har en klar forsknings- og erhvervsmæssig interesse i, at anlægget bliver placeret i den videntunge Øresundsregion, der i forvejen huser 12 universiteter, ca. 150.000 studerende og ca. 12.000 forskere.
– På baggrund af den dansk-svenske forståelse er vi nu gået i gang med vurdere opbakningen herhjemme til et større eller mindre dansk engagement i ESS. Det sker både gennem orientering og sondering i forsknings- og innovationsmiljøer, i universitets- og erhvervskredse samt på Christiansborg, siger Helge Sander.
Der forventes beslutning om etablering af ESS i løbet af 2009 med anlægsperiode på op imod ti år. ESS vil blive verdens førende anlæg til neutronbaseret forskning, et avanceret super-mikroskop i forhold til bl.a. materialer og biologiske og medicinske systemer. Uden at lave skader kan neutroner sendes ind i materialer, hvor de spredes. Dermed kan ESS tage billeder og filmsekvenser af strukturer og processer i materialet, som ellers er skjult under overfladen.
Videnskabsminister Helge Sander kan kontaktes gennem Videnskabsministeriets informationschef Allan Boldt, tlf.: 3392 9739, abo@vtu.dk
Yderligere oplysninger om ESS er offentliggjort i orienteringsnotat til Folketingets Videnskabsudvalg – www.fi.dk – derudover kan rettes henvendelse til kontorchef Johnny K. Mogensen, tlf.: 7226 5519, jkm@fi.dk
Handlinger tilknyttet webside