Gå til indhold

Nyt, visionært grundlag for prioritering af forskningsmidler

21. maj 2008
– Efter et års grundigt dialog- og analysearbejde får regeringen og Folketinget nu for første gang et bredt, gennemarbejdet beslutningsgrundlag for at prioritere de kommende års strategiske forskning, siger videnskabsminister Helge Sander.
– Efter et års grundigt dialog- og analysearbejde får regeringen og Folketinget nu for første gang et bredt, gennemarbejdet beslutningsgrundlag for at prioritere de kommende års strategiske forskning, siger videnskabsminister Helge Sander.

Strategisk forskning indebærer, at forskere og universiteter aktivt engagerer sig i løsningen af langsigtede samfundsudfordringer og bidrager til velfærd og velstand. Mere end fire ud af fem danskere mener, at forskning og ny teknologi har stor eller afgørende betydning for løsning af fremtidens store udfordringer.

– Kortsigtede særinteresser, lobbyvirksomhed og mediestyrede dagsordner bør ikke have en urimeligt stor indflydelse på samfundets langsigtede investeringer i strategisk forskning. Derfor FORSK2015-kataloget, siger Helge Sander.

Med FORSK2015-kataloget foreligger for første gang et grundigt og fremadrettet grundlag for at prioritere den strategiske forskning. Flere hundrede personer har bidraget til at identificere de 21 mest løfterige forskningsområder.

Selv om samfundets investeringer i forskning og udvikling stiger markant i disse år, skal der i de kommende finanslovsforhandlinger træffes svære valg. Strategisk forskning er vigtig for brede dele af samfundet, og mange – bl.a. erhvervs- og græsrodsorganisationer, regioner, kommuner og universiteter – vil påvirke prioriteringsdiskussionen frem mod forhandlingerne.

– Forhåbentlig vil mange forskningsinteresserede engagere sig i debatten om prioriteringen af den strategiske forskning og opleve, at der med dette forslagskatalog er skabt et solidt og fremadrettet grundlag for de kommende finanslovsforhandlinger, siger videnskabsministeren.

Videnskabsminister Helge Sander kan kontaktes via Videnskabsministeriets informationschef Allan Boldt, tlf.: 3392 9739, abo@vtu.dk

Yderligere information om FORSK2015 og prioritering af strategisk forskning fås på www.forsk2015.dk og ved kontakt til Forsknings- og Innovationsstyrelsen:

  • vicedirektør Hans Müller Pedersen, tlf.: 7226 5500, hmp@fi.dk,
  • chefkonsulent Jens Haisler, tlf.: 7226 5517, jha@fi.dkeller
  • fuldmægtig Morten Wied, tlf: 3395 5251, mow@fi.dk.

FORSK2015-kataloget fås hos Schultz Distribution, tlf.: 4363 2300, schultz@schultz.dk.

Handlinger tilknyttet webside