Gå til indhold

Offentlig forskning udgør 0,94 procent af BNP næste år

26. august 2008
- De offentlige forskningsbevillinger vil næste år udgøre 0,94 procent af Danmarks bruttonationalprodukt, siger videnskabsminister Helge Sander i en kommentar til offentliggørelsen af regeringens forslag til finanslov for 2009.
– De offentlige forskningsbevillinger vil næste år udgøre 0,94 procent af Danmarks bruttonationalprodukt, siger videnskabsminister Helge Sander i en kommentar til offentliggørelsen af regeringens forslag til finanslov for 2009.
– Budgettet for 2010 viser, at vi året efter opfylder regeringens målsætning om at anvende én procent til forskning og udvikling. De mange ekstra penge til forskning og udvikling er en vigtig og nødvendig investering i Danmarks fremtid, siger Helge Sander.

Regeringens finanslovsforslag indebærer, at der er ufordelte bevillinger til forskning og udvikling på 13,5 mia. kr., afsat på globaliseringsreserven for 2009-2012. Udmøntningen af reserven skal drøftes med forligskredsen i løbet af efteråret.

Endvidere indeholder den såkaldte UMTS-reserve 1,1 mia. kr., som regeringen foreslår udmøntet ligeligt i perioden 2010-2015 til forskning og it-initiativer. Midlerne stammer fra tidligere salg af frekvenser til mobiltelefoni.

– Tidligere politiske aftaler betyder, at universiteternes basismidler næste år stiger med 200 mio. kr., siger Helge Sander.

De offentlige forskningsbevillinger ventes i år at udgøre 0,89 procent af BNP. Opgørelsen omfatter de statslige, regionale og kommunale bevillinger, Grundforskningsfonden og internationale bevillinger fra Nordisk Ministerråd og EU's forskningsprogrammer.


Videnskabsminister Helge Sander kan kontaktes gennem informationschef Allan Boldt, tlf.: 3392 9739, abo@vtu.dk.

Handlinger tilknyttet webside