Gå til indhold

Sander: Et stort skridt frem for europæisk rumforskning

08. februar 2008
Det europæiske Columbus-laboratorium blev torsdag den 7. februar sendt af sted til den internationale rumstation med den amerikanske rumfærge Atlantis.

Det europæiske Columbus-laboratorium blev torsdag den 7. februar sendt af sted til den internationale rumstation med den amerikanske rumfærge Atlantis.

– Opsendelsen og tilkoblingen af Columbus er et stort skridt frem for europæisk rumforskning og for det internationale rumsamarbejde. Columbus er i sig selv en teknologisk bedrift, og jeg synes, at vi danskere kan være stolte over at have været med til at bygge Columbus. Og glæde os over, at man i sin tid var fremsynet nok til at gå ind i arbejdet, siger videnskabsminister Helge Sander.

Columbus er den europæiske rumorganisation ESA's største enkeltbidrag til rumstationen, som kredser 400 km over Jorden.

Virksomheder og forskningsinstitutioner i Danmark har gennem mange år bidraget til opførelsen af den internationale rumstation og Columbus med både software og udstyr. Og danske forskere er parate til at udnytte vægtløsheden og placeringen af rumstationen til at gennemføre forsøg inden for humanfysiologi, plantebiologi, atmosfæren mv.

Med tilkoblingen af Columbus kan rumstationen bemandes med seks astronauter. Efter planen følger i begyndelsen af marts opsendelsen og tilkoblingen af Jules Verne, det ubemandede europæiske transportfartøj som skal bringe forsyninger og udstyr til rumstationen.

Columbus vil forøge rumstationens forskningskapacitet betydeligt, og laboratoriet har en levetid på mindst ti år. I den periode vil tusindvis af forskere gennemføre nationale eller internationalt baserede forskningsprojekter i vægtløshed inden for mikrobiologi, fysik, humanfysiologi, væskedynamik, materialer mv. Dertil kommer, at der kan gennemføres forsøg uden på rumstationen, hvor der er fri udsigt til atmosfæren, store temperatursvingninger og stråling fra rummet.

På ESA's hjemmeside er der mere information om Columbus og Jules Verne, og der er information om den danske deltagelse i den internationale rumstation hos Forsknings- og Innovationsstyrelsen.


Videnskabsminister Helge Sander kan kontaktes ved henvendelse til informationschef Allan Boldt, tlf.: 3392 9739, abo@vtu.dk.

Handlinger tilknyttet webside