Gå til indhold

Sander: Forældres uddannelse betyder stadig for meget

26. november 2008
Idegruppen om social arv har offentliggjort en lang række forslag, som skal styrke den sociale uddannelsesmobilitet på universiteterne.

Idegruppen om social arv har offentliggjort en lang række forslag, som skal styrke den sociale uddannelsesmobilitet på universiteterne.

Videnskabsminister Helge Sander ønsker en styrket indsats for, at alle fagligt kvalificerede unge får øje på og mulighed for at gennemføre en universitetsuddannelse, uanset hvilken uddannelse de unges forældre har.

– Der er ni gange større sandsynlighed for, at du får en universitetsuddannelse, hvis en af dine forældre er akademiker, end hvis dine forældres skolegang stoppede med folkeskolen, siger Helge Sander.
– Derfor er vi gennem hele uddannelsessystemet nødt til at styrke indsatsen for social uddannelsesmobilitet. Idegruppen har udarbejdet en lang række gode forslag med fokus på, at flere unge skal gennemføre en universitetsuddannelse.
– Et af de mange gode bud er, at det skal være langt mere klart og enkelt for de unge at finde ud af, hvilke typer af job en universitetsuddannelse ofte giver adgang til og omvendt. Og at universiteternes arbejde for mere synlighed i regionalområdet også kan give forældrene større kendskab til uddannelserne.

Mere brobygning og forskning

Idegruppen om social arv har haft prorektor Hanne Kathrine Krogstrup, Aalborg Universitet, som formand. Idegruppens anbefalinger går blandt andet på at

  • styrke brobygning mellem de adgangsgivende uddannelser og universiteterne
  • begrænse frafaldet på universiteterne ved at styrke det faglige og sociale miljø især i de første studieår
  • forbedre overgangen fra kandidatstudiet til forskeruddannelsen samt
  • forske mere i, hvilke initiativer som virker bedst i indsatsen for at øge den sociale uddannelsesmobilitet.

Anbefalingerne retter sig dels mod universiteterne, dels mod de adgangsgivende uddannelser og studievejledningen og dels mod Videnskabsministeriet.

– Jeg er overbevist om, at universiteterne vil tage positivt imod rapportens anbefalinger, og jeg vil ved førstkommende lejlighed drøfte Idegruppens arbejde med repræsentanter for universiteterne, siger Helge Sander.
– Tilsvarende vil jeg orientere undervisningsministeren om rapportens anbefalinger vedr. brobygning mellem ungdomsuddannelse og universitet Og vi vil straks i Videnskabsministeriet gå i gang med de anbefalinger, som lægger op til initiativer herfra.
– Vi har netop for et par uger siden indgået aftale om fordeling af midler fra globaliseringspuljen. Her er der afsat 20 mio. kr. til forskning vedr. viden og uddannelse, blandt andet i hvilke metoder, som rent faktisk virker, når vi skal styrke den sociale uddannelsesmobilitet, siger Helge Sander.

Stærk indsats for at reducere frafald

Videnskabsministeren understreger, at man er i fuld gang med at bekæmpe frafaldet på universiteterne:

– Allerede da vi indgik globaliseringsaftalen for to år siden afsatte vi over 200 mio. kr. i perioden 2007-2009 til at ændre undervisningsformerne, styrke studievejledningen og bekæmpe frafaldet. Tilsvarende gennemførte vi en revision af universitetsloven sidste år, som også havde til hensigt at styrke vejledningen og mindske frafaldet.
– Men jeg er sikker på, at Idegruppens anbefalinger vil skærpe fokus på indsatsen imod frafald.

– Vi vil også vurdere anbefalingerne vedrørende ErhvervsPhD-projekterne, som i antal er blevet fordoblet de seneste fem år. Og med de nylige finanslovsaftaler er der afsat 21 mio. kr. til at udbrede projekterne til den offentlige sektor.


Videnskabsminister Helge Sander kan kontaktes gennem Videnskabsministeriets informationschef Allan Boldt, tlf.: 3392 9739, abo@vtu.dk.

Formanden for Idegruppen, prorektor Hanne Kathrine Krogstrup, Aalborg Universitet kan kontaktes på tlf.: 9940 9503, mobil: 2787 9802, hhk@adm.aau.dk.

Idegruppens sekretariat kan kontaktes gennem Universitets- og Bygningsstyrelsen, chefkonsulent Jens Storm, tlf.: 7226 5594, jst@ubst.dk.

Handlinger tilknyttet webside