Gå til indhold

Sander: Nedtælling til en dansk astronaut går igang

08. marts 2008
I morgen tidlig, søndag den 9. marts kl. 5.03 dansk tid, er opsendelsen af Europas første, ubemandede forsyningsfartøj, Jules Verne, planlagt til at finde sted fra den europæiske rumhavn i Fransk Guyana.

I morgen tidlig, søndag den 9. marts klokken 5.03 dansk tid, er opsendelsen af Europas første, ubemandede forsyningsfartøj, Jules Verne, planlagt til at finde sted fra den europæiske rumhavn i Fransk Guyana.

– Opsendelsen af forskningslaboratoriet Columbus og nu af Jules Verne til den internationale rumstation, ISS, er en stor succés for europæisk rumfart og for vores samarbejde med USA og Rusland. Nu bliver rumstationen fuldt funktionsdygtig, siger videnskabsminister Helge Sander.
– En vellykket opsendelse af Columbus og Jules Verne var sidste forudsætning for, at den europæiske rumorganisation ESA går i gang med at optage nye medlemmer til ESA's astronautkorps. Dermed er vi kommet et stort skridt nærmere udpegelsen af en dansk astronaut.

Forsyningsfartøjer og forskningslaboratoriet Columbus gør rumstationen i stand til at beskæftige yderligere tre astronauter. Dermed bemandes rumstationen fremover med seks astronauter, og derfor har ESA behov for at optage nye astronauter til korpset.

– Vi har i Danmark gennemført en meget omhyggelig udvælgelsesproces, der er endt med tre topkvalificerede astronautkandidater, som har rustet sig til konkurrencen om at indgå i ESA's astronautkorps.
– De har blandt andet været på kursus hos flyvevåbnet og hos danske rumfartsvirksomheder og forskningsinstitutioner, og de har fået grundigt kendskab til ESA's astronautskole i Køln og ESA's tekniske anlæg rundt om i Europa, siger Helge Sander.

Jules Verne er det første i en række af forsyningsfartøjer, der skal medbringe 7,5 tons forskningsudstyr, reservedele, mad, vand og luft til rumstationen.

Den fuldautomatiske Jules Verne skal koble sig til rumstationen ved hjælp af helt ny laserteknologi. Fartøjet tilkobles først til april, fordi automatikken skal testes grundigt forinden. Tilkoblet skal fartøjet fungere som ekstra lagerplads i seks måneder, inden det sendes til afbrænding i atmosfæren fyldt med 6,5 tons skrald.


Yderligere oplysninger fås ved henvendelse til fuldmægtig, Cecilie Tornøe, ct@fi.dk, Forsknings- og Innovationsstyrelsen.

Videnskabsminister Helge Sander kan kontaktes gennem Videnskabsministeriets informationschef Allan Boldt, tlf.: 3392 9739, abo@vtu.dk.

Handlinger tilknyttet webside