Gå til indhold

Sander: Regler for internationalt uddannelsessamarbejde skal kulegraves

01. februar 2008
Reglerne for de danske uddannelser skal snarest sikre, at universiteterne kan samarbejde internationalt. Det var budskabet, da videnskabsminister Helge Sander fredag på Christiansborg fremlagde en redegørelse om Erasmus Mundus-sagen.

Reglerne for de danske uddannelser skal snarest sikre, at universiteterne kan samarbejde internationalt. Det var budskabet, da videnskabsminister Helge Sander fredag på Christiansborg fremlagde en redegørelse om Erasmus Mundus-sagen.

– Der er behov for at udvikle et nyt system, der styrker internationaliseringen uden at give køb på princippet om gratis uddannelse. Det kan betyde, at lovgivningen skal ændres, siger Helge Sander.

Syv danske studerende er tilsyneladende blevet opkrævet betaling for deltagelse i Erasmus Mundus programmet, vurderer Videnskabsministeriet.

– Hvis et universitet både har modtaget taxameterpenge for og opkrævet betaling fra den samme studerende, skal universitetet betale pengene tilbage til den studerende. Det forventer jeg, at universiteterne gør nu, siger videnskabsminister Helge Sander.
– Sagen om Erasmus Mundus har understreget et dilemma for det danske uddannelsessystem midt i internationaliseringen. På den ene side er uddannelserne i Danmark gratis, og sådan skal det blive ved med at være. På den anden side ønsker vi, at langt flere danske studerende rejser ud i en verden, hvor brugerbetaling mere er reglen end undtagelsen, siger videnskabsminister Helge Sander.
– Vi har allerede løst problemet for studerende, der på egen hånd rejser ud. De kan med udlandsstipendieordningen tage deres taxameterpenge med sig. Men på universitetsplan er der stadig et uløst dilemma. Danske universiteter samarbejder i dag – for eksempel gennem Erasmus Mundus programmet – i stadigt højere grad med udenlandske universiteter, hvor det er et krav, at man skal betale deltagergebyr. Vores nuværende regler kan tilsyneladende ikke håndtere denne udvikling, siger Helge Sander.
– Der er ingen lette løsninger på dette dilemma. Derfor vil jeg nu nedsætte en arbejdsgruppe – også med repræsentanter fra universiteterne – der meget hurtigt skal komme med forslag til, hvordan vi kommer videre, siger Helge Sander.

Helge Sander kan kontaktes ved henvendelse til kommunikationschef Niels Hovmand på telefon: 4082 8958.

Handlinger tilknyttet webside