Gå til indhold

Stærkt internationalt hold skal vurdere dansk universitetsforskning

12. februar 2008
– Det er et imponerende, internationalt hold, som har sagt ja til at prioritere blandt de større forskningssatsninger på danske universiteter. De vil dermed få afgørende indflydelse på udviklingen af dansk forskning, siger videnskabsminister Helge Sander.
– Det er et imponerende, internationalt hold, som har sagt ja til at prioritere blandt de større forskningssatsninger på danske universiteter. De vil dermed få afgørende indflydelse på udviklingen af dansk forskning, siger videnskabsminister Helge Sander.

Helge Sander har udpeget de elleve medlemmer af det internationale ekspertpanel, som skal bedømme ansøgninger til en pulje på knap en halv mia. kr. UNIK – UNiversitetsforskningens InvesteringsKapital – kan give større, flerårige forskningsbevillinger til ambitiøse satsninger, som kan løfte dansk forskning.

Panelets formand er rektor ved Universitet i Tromsø, professor Jarle Aarbakke, som tillige er formand for Universitets- og Høgskolerådet, den norske pendant til Danske Universiteter:

– UNIK-initiativet er en virkelig interessant satsning. Jeg er særlig optaget af, at vi i Norden har meget at lære af hinanden, siger Jarle Aarbakke. Som styregruppemedlem i Det Nordiske Universitetssamarbejde har Jarle Aarbakke med kolleger inviteret de nordiske statsministre til en dialog for at styrke de nordiske strategier for videregående uddannelse og forskning.

UNIK-ekspertpanelet består af formanden og ti medlemmer, som skal vurdere fremtidens store satsninger på universiteterne, hvorfor de skal være internationalt anerkendte og yderst kvalificerede forskere.

Samlet set dækker panelet alle faglige hovedområder og har solid erfaring med universitetsledelse og international bedømmelse af forskning. Halvdelen af panelet kommer fra Skandinavien, de øvrige er fra Tyskland, Belgien, Holland, Storbritannien og USA.

UNIK-ekspertpanelet består – ud over af formanden, professor Jarle Aarbakke, Norge – af følgende personer:

  • Rektor, professor Harriet Wallberg-Henriksen, Karolinska Instituttet, Sverige.
  • Akademiprofessor Leena Peltonen-Palotie, Helsinki Universitet, Finland.
  • Professor Bart de Moor, Katholieke Universiteit Leuven, Belgien.
  • Professor Klavs F. Jensen, Massachusetts Institute of Technology, USA.
  • Professor Martin J. Kropff, Wageningen University, Holland.
  • Professor Pär Omling, Lunds Universitet, Sverige.
  • Professor Olli Ikkala, Helsinki University of Technology, Finland.
  • Professor Geoffrey Channon, University of the West of England, Storbritannien.
  • Professor Lennart Hjalmarsson, Göteborgs Universitet, Sverige.
  • Professor Emeritus Helga Haftendorn, Freie Universität Berlin, Tyskland.

Handlinger tilknyttet webside