Gå til indhold

Universiteter sikres fuld dækning af omkostninger ved forskningsprojekter

26. februar 2008
– Med aftalen imødekommer vi et længe udtrykt ønske fra universiteterne om at få dækning af følgeudgifterne, når de i konkurrence opnår tilsagn om bevillinger fra forskningsrådene, siger videnskabsminister Helge Sander.
– Med aftalen imødekommer vi et længe udtrykt ønske fra universiteterne om at få dækning af følgeudgifterne, når de i konkurrence opnår tilsagn om bevillinger fra forskningsrådene, siger videnskabsminister Helge Sander.

På et møde tirsdag den 26. februar mellem forligspartierne – Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Venstre – enedes man om at gennemføre overgangen til fuld omkostningsdækning, det såkaldte overhead, i to tempi.

I år gennemføres en stigning af overheadsatsen på godt et par procent til 35 procent for forskningsbevillinger fra forskningsrådene. Den højere overheadsats finansieres primært af universiteternes omstillingsreserve og forskningsrådene. Den nye sats erstatter to hidtil gældende overhead-bidrag – en generel sats på 20 procent og et bygningsoverhead på 12,65 procent.

Partierne er endvidere enige om til efteråret – i forbindelse med finanslovsforhandlingerne for 2009 og udmøntningen af forskningsbevillingerne fra globaliseringspuljen – at fastsætte den endelige overheadsats til fuld omkostningsdækning, som skal gælde fra 2009 og fremover.

– Regeringen lægger vægt på at sikre størst mulig kvalitet af den offentligt finansierede forskning gennem konkurrence mellem universiteter og forskere om en stor del af bevillingerne. Derfor er det også afgørende, at universiteter og forskere sammen med bevillingen modtager en tilstrækkelig dækning af følgeudgifterne, siger Helge Sander.

På mødet mellem forligspartierne deltog, foruden videnskabsministeren:

  • Kirsten Brosbøl, Socialdemokraterne.
  • Jesper Langballe, Dansk Folkeparti.
  • Marianne Jelved, Det Radikale Venstre.
  • Henrik Rasmussen, Det Konservative Folkeparti.
  • Rikke Hvilshøj, Venstre.

Videnskabsminister Helge Sander kan kontaktes gennem Videnskabsministeriets informationschef Allan Boldt, tlf.: 33 93 97 39, abo@vtu.dk.

Handlinger tilknyttet webside