Gå til indhold

Ugens tal: Arbejdskraftstipendier til udenlandske studerende

07. maj 2009
Antallet af udenlandske studerende, som tager en hel uddannelse i Danmark, faldt med over 400 studerende fra 2006 til 2007. Derfor foreslår videnskabsministeren at etablere arbejdskraftstipendier til udenlandske studerende.

Vi skal blive bedre til at tiltrække dygtige udenlandske studerende og bedre til at få dem til at blive i landet efterfølgende. I 2007 oplevede landets universiteter et fald på 8,5 procent i antallet af udenlandske studerende, som tager en hel uddannelse i Danmark. Faldet sker efter, at antallet ellers har været konstant stigende siden 2000.

– Udveksling af viden er vigtigt. Vi skal derfor byde udenlandske studerende velkommen til Danmark. Men vi har også brug for de dygtige hoveder på arbejdsmarkedet efterfølgende, så vi skal blive bedre til at få dem til at blive i landet, siger videnskabsminister Helge Sander.

I den nye debatbog "Fremtidens Universiteter", som for nylig udkom fra Forlaget Gyldendal, lancerede videnskabsminister Helge Sander en ide om at indføre arbejdskraftstipendier. Stipendierne skal finansiere dygtige udenlandske studerendes uddannelse i Danmark mod, at de bliver og arbejder i Danmark et par år efter endt uddannelse.

– Jeg har nu bedt ministeriet kigge på forskellige modeller for, hvordan vi kan etablere de nye stipendier. Vi skal have klarlagt fordele og ulemper ved modellerne, inden vi lægger os fast, siger Helge Sander.

De nyeste tal viser, at 28 procent af udenlandske studerende, som fuldfører en kandidatuddannelse i Danmark, er i beskæftigelse her i landet et år efter. 53 procent er inden et år rejst ud af landet igen.

Andelen og antallet af udenlandske studerende, som tager en hel uddannelse i Danmark, varierer meget mellem universiteterne. IT-Universitetet har 12 procent udenlandske studerende, som tager en hel uddannelse. Københavns Universitet har kun tre procent, men til gengæld har de det største antal med næsten 1200 udenlandske studerende. I alt var 4712 udenlandske studerende i gang med en hel uddannelse i Danmark i 2007.


For yderligere information kan pressemedarbejder Charlotte Holst kontaktes på 2211 0200 eller chhh@vtu.dk.

Handlinger tilknyttet webside