Gå til indhold

Verdens største mikroskop til Øresundsregionen

03. april 2009
Ny dansk-svensk regeringsaftale baner vejen for, at Øresundsregionen kan blive vært for et nyt europæisk forskningsanlæg til 11 mia. kr.

Fra venstre: Videnskabsminister Helge Sander og Sveriges forskningsminister Lars Leijonborg. Foto: Nana Reimers.
Fra venstre: Videnskabsminister Helge Sander og Sveriges forskningsminister Lars Leijonborg. Foto: Nana Reimers.

Videnskabsminister Helge Sander og Sveriges forskningsminister Lars Leijonborg har i dag, fredag 3. april, skrevet under på en aftale om et omfattende forskningssamarbejde.

De to lande tilbyder Øresundsregionen som værtsted for et nyt stort europæisk forskningsanlæg kaldet European Spallation Source, ESS. I aftalen fastlægges bl.a. den danske medfinansiering på 12,5 pct. af etableringsomkostningerne, svarende til ca. 1,4 mia. kr.

– Der er store perspektiver i at få ESS her til Øresundsregionen. Et center i verdensklasse tiltrækker de dygtigste forskere og studerende, siger Helge Sander.
– Udover at løfte uddannelses- og forskningsmiljøet vil ESS også tiltrække innovative videnvirksomheder og have en betydelig og positiv effekt på erhvervsliv og innovation i hele regionen.

Det er endnu ikke besluttet, hvor ESS skal placeres. Udover de dansk-svenske værter har også Ungarn og Spanien meldt sig som interesserede.

Foto: Nana Reimers
Foto: Nana Reimers

Med samarbejdsaftalen i hus vil Danmark og Sverige arbejde for, at også de andre nordiske lande og Baltikum kommer med. Målet er, at ESS bliver et nordeuropæisk projekt, hvor de nordisk/baltiske lande tilsammen tilbyder at finansiere 50 procent af etableringsomkostningerne på ca. 11 mia. kr. EU skal så betale de andre 50 procent.

Beslutningen om dansk medværtsskab er truffet af regeringen, og de politiske partier bag globaliseringsaftalen har bakket bredt op om aftalen med Sverige.

Når ESS efter planen står færdig i 2020, vil det være verdens stærkeste neutronkilde, som også kan kaldes for verdens største mikroskop.


Yderligere kommentarer fra videnskabsminister Helge Sander fås ved henvendelse til informationschef Allan Boldt, tlf.: 3392 9739, abo@vtu.dk.

Yderligere information om ESS og den dansk-svenske aftale fås ved henvendelse til Forsknings- og Innovationsstyrelsen, specialkonsulent Morten Scharff, tlf.: 7226 5530, msc@fi.dk.

Handlinger tilknyttet webside