Gå til indhold

Danmark får nyt forskningscenter i verdensklasse

22. marts 2010
En privat fondsbevilling på 885 mio. kr. sikrer et nyt forskningscenter ved Københavns Universitet med fokus på stofskifte, fedme og tilknyttede sygdomme. Den type offentlig-privat samspil kan skabe ny vækst og velstand i Danmark, siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.

Københavns Universitet etablerer et nyt forskningscenter med fokus på stofskifte efter en privat bevilling på 885 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden.

– Centret skal forske i årsagerne til mange af de livsstilssygdomme, som fylder stadig mere i den vestlige verden. Dermed kan vi både blive bedre til at forebygge og behandle fedme, sukkersyge mv., og samtidig styrker vi grundlaget for vækst og arbejdspladser på et område, hvor Danmark har en international styrkeposition, siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.
– Forudsætningen for, at vi kan skabe ny vækst og velstand i Danmark er, at vi udnytter den viden, som skabes på universiteterne, optimalt. Derfor er offentlig-privat samarbejde et af regeringens fokusområder, og fondsbevillingen er et godt eksempel på den type samspil, vi skal have meget mere af.
– Forskningscentret vil give de danske forskningsmiljøer og virksomheder direkte kontakt med international frontlinjeforskning på feltet. Det vil være muligt at tiltrække forskere på allerhøjeste niveau, hvilket igen vil give et kvalitetsløft til uddannelsen af kandidater og forskere inden for området, siger Charlotte Sahl-Madsen.
– Danske universiteter er gode til at opnå finansiering af deres forskning gennem bidrag fra private fonde – men vi skal hele tiden blive bedre. Derfor lægger regeringen op til at oprette en matchfond, som med 100 mio. kr. årligt yderligere kan styrke mulighederne for at skabe sådanne partnerskaber.

Yderligere kommentarer fra videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen fås ved henvendelse til kommunikationschef Anders Frandsen, tlf.: 3048 8450.

Yderligere information om det nye forskningscenter og fondsbevillingen fås ved henvendelse til Københavns Universitet og Novo Nordisk Fonden.

 


Handlinger tilknyttet webside