Gå til indhold

Danmark skal være attraktivt for højtuddannede udlændinge

07. december 2010
Danmark er blandt de europæiske lande, som er dårligst til at tiltrække udenlandske eksperter. Det viser en ny undersøgelse af højtuddannede udlændinges syn på udstationering og etablering i Danmark. Regeringen vil nu gøre det lettere for udenlandske studerende at blive i Danmark.
– Højtuddannede udenlandske eksperter er med til at skabe vækst og nye arbejdspladser. De udfylder ikke blot tomme pladser, hvor Danmark selv mangler kvalificeret arbejdskraft. De bidrager også til udviklingen af ny teknologi og kan bane vejen til nye markeder, som er afgørende for et vidensamfund i en globaliseret verden. Derfor skal vi have fokus på at gøre deres vej til og ophold i Danmark vellykket, siger Charlotte Sahl-Madsen.

Regeringen ønsker at tiltrække højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft og har derfor taget en række initiativer siden 2001:

  • Positivliste: Udlændinge, som har arbejde inden for et erhverv, hvor der er mangel på kvalificeret arbejdskraft, har særlig let adgang til det danske arbejdsmarked.
  • Greencard-ordningen giver opholdstilladelse for at søge job i Danmark, hvis det er sandsynligt, at man vil kunne finde kvalificeret arbejde i Danmark.
  • Forskerskatteordningen er blevet styrket, så udenlandske forskere og nøglemedarbejdere nu får fem år med 26 procents skattesats, inden de overgår til almindelig dansk beskatning.

Den nye undersøgelse viser, at der fortsat skal være fokus på at give højtuddannede gode muligheder. F.eks. skal Danmark være bedre til at holde udenlandske studerende i landet.

– Vi arbejder netop nu med at sænke beløbsgrænsen til 300.000 kr. som startløn for udlændinge, der afslutter en lang videregående uddannelse i Danmark. Det er en mere realistisk forventning til lønniveauet, og det giver os bedre mulighed for at fastholde de højt kvalificerede udenlandske profiler, der har vist deres værd ved at gennemføre en uddannelse i Danmark, siger Charlotte Sahl-Madsen.

Et andet punkt, hvor Danmark skal være bedre, er at give praktisk hjælp. Ni ud af ti højtuddannede udlændinge finder det vigtigt at få praktisk hjælp og vejledning i forbindelse med deres ophold i Danmark. Samtidig fortæller 76 procent af de ansatte i den offentlige sektor, at de selv håndterer de praktiske aspekter af deres ophold.

– Danmark har brug for dygtige højtuddannede fra udlandet. De højtuddannede har brug for mere hjælp til at finde ud af de danske systemer. Det er til gavn for begge parter, hvis de dygtige udlændinge hurtigt finder sig til rette i det danske samfund, så de kan koncentrere sig om det arbejde, de kom til Danmark efter, siger Charlotte Sahl-Madsen.

For yderligere oplysninger kan pressemedarbejder Charlotte Holst kontaktes på chhh@vtu.dkeller 2211 0200.


Handlinger tilknyttet webside